La nova edició de Fira Tàrrega tindrà 17 estrenes

Del 5 al 8 de setembre, reunirà artistes consolidats i emergents com Sol Picó, Claire Ducreux o Clara Ingold
Presentació de la Fira Tàrrega 2024. Foto: ACN
photo_camera Presentació de la Fira Tàrrega 2024. Foto: ACN

FiraTàrrega oferirà del 5 al 8 de setembre un total de 51 espectacles, 17 dels quals (33%) seran estrenes. La programació de la 44a edició s'ha presentat aquest dimecres i reuneix artistes i companyies consolidades com Claire Ducreux, Sol Picó i Adhok, i talents emergents com Clara Ingold o Júlia Godino i Alexa Moya. La directora artística de la fira, Anna Giribet, ha dit que la programació té l'objectiu de "nodrir un mercat que entenem divers" i és "plural, contemporània, equilibrada, diversa, reprogramable i jugable". En aquest sentit, el certamen tindrà com a leitmotiv el joc, amb onze propostes que impliquen la participació del públic. Més de la meitat de les companyies del certamen són catalanes i la resta de l'Estat o internacionals.

Giribet ha explicat que la programació persegueix un "equilibri entre l'oferta i la demanda", amb una "selecció variada de formats, dimensions, disciplines, públics, temàtiques o estètiques". Respecte a la decisió que el joc sigui el leitmotiv d'aquesta edició, la directora artística ha explicat que ja fa temps que "ressalten" els espectacles de carrer que fan partícips al públic i aposten per un vessant més lúdic de l'experiència. Així, la programació inclou fins a 11 propostes que giren al voltant d'aquest concepte per oferir als espectadors una fórmula per activar-se, posicionar-se i prendre un rol.

A més, la iniciativa vol ser un "petit homenatge a les companyies catalanes, moltes de les quals ubicades a la demarcació de Lleida, que es dediquen a les instal·lacions del joc teatralitzades i que han esdevingut pioneres i referents a escala internacional", ha expressat Giribet. "Aquest any hem vingut a jugar", ha afegit.

Alguns dels noms consolidats de la programació són l'artista Claire Ducreux, que s'acomiada dels escenaris amb una peça íntima, o les companyies Sol Picó, que celebra el trentè aniversari amb una proposta de gran format a la plaça de l'Hort del barceloní, i Adhok (França), amb un espectacle que reflexiona sobre el pas de la vida.

A més, la fira continua sent un aparador del talent emergent amb propostes com les de Clara Ingold o bé Júlia Godino i Alexa Moya. També hi haurà cinc espectacles procedents del programa Suport a la Creació amb les companyies Ça Marche, Cia. Ferran Orobitg, Kolektiv Lapso Cirk, La Córcoles i Sergi Estebanell.

Artistes nacionals i internacionals

El 53% de les companyies que actuaran a la fira són de procedència catalana, set de les quals són de la demarcació de Lleida, mentre que un 25% venen de diversos punts de l'Estat espanyol. D'altra banda, el 20% de la programació és internacional amb 10 companyies vingudes d'Austràlia, Bèlgica, Canadà, França, Lituània, República Txeca i Ucraïna.

Els espais

El 64% dels espectacles de la fira tindran lloc al carrer, i la resta es dividiran en espais no-convencionals i en recintes de sala. Com a espais destacats, la Paraula acollirà propostes que combinen la poesia, la música i el teatre a la plaça dels Comediants. L'Espai Reguer serà l'escenari de cinc propostes relacionades amb el joc, mentre que les Piscines Municipals es reserven com un espai per gaudir dels espectacles de forma més tranquil·la, amb un accés econòmic. També es mantindrà la secció l'Inesperat, amb un parell de propostes que l'espectador es trobarà sense saber-ne l'hora ni el lloc de l'actuació.

Impuls a la presència dels programadors de Lleida i Catalunya

La fira serà novament un punt de trobada perquè els professionals de les arts escèniques puguin conèixer-se i compartir experiències. Enguany s'espera que s'hi citin prop de 1.000 professionals, 200 dels quals estrangers. De fet, hi ha confirmades l'assistència de dues delegacions internacionals procedents d'Amèrica del Nord i de la regió de Llombardia. A més, s'acollirà tres programadores del Japó, Marroc i Lituània i també hi ha convenis de col·laboració amb les comunitats de les Illes Balears, Euskadi, Múrcia i Navarra.

La directora executiva de la fira, Natàlia Lloreta, ha destacat l'interès de companyies, professionals, delegacions i institucions per ser presents al certamen i omplir els 45 estands que hi haurà. Lloreta ha dit que tots ells valoren la "capacitat de convocatòria i congregació del sector en aquestes dates tan significatives com són l'inici de la temporada escènica".

Un dels nous projectes destacats Lleida Escena, una col·laboració entre FiraTàrrega i l'Institut d'Estudis Ilerdencs amb el finançament de la Diputació de Lleida, que ha convocat 231 municipis lleidatans a la jornada inaugural del certamen amb l'objectiu de potenciar la programació d'arts escèniques de carrer. L'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, ha destacat que el projecte donarà a conèixer al món local les possibilitats de programar teatre en places, carrers i auditoris. "És un pas endavant molt important i ens fa referents en la pedagogia d'arts escèniques al carrer", ha afirmat Pijuan.

1,2 milions i entrades

Aquesta edició de la fira disposarà d'un pressupost global d'1,2 milions, amb un augment del 12% de l'aportació per part de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC). El director dels serveis territorials de Cultura a Lleida, Albert Turull, ha dit que s'ha aconseguit "rascar" aquest augment tot i la pròrroga dels pressupostos del Govern. Més enllà de l'aportació econòmica, Turull ha valorat el "marc de projecció internacional" de l'esdeveniment.

Les entrades per al públic general es posaran a la venda a partir del divendres 26 de juliol a través del web del certamen.

Comentaris
Més a La Panoràmica de Territoris
Entering on the requested page Skip advertisement