Tres joves mollerussencs descriuen la precarietat de la situació laboral actual

08 de d’octubre de 2014 (18:54 h.)
L'Ajuntament de Mollerussa col·labora amb el Servei d'Ocupació de Catalunya engegant programes laborals per aturats de llarga durada.
Reportatge.

Tots tres coincideixen en què aquesta acció del consistori és una oportunitat, però dura poc, ja que al desembre tornaran a formar part de les llistes de l'atur, i amb poques possibilitats de trobar feina.
Es tracta de tres perfils diferents, que reflecteixen bona part de l'escenari social actual del país, L'Antonio i el David estan casats i tenen dos fills, el Moustapha procedeix del Senegal i està casat, tots tres resideixen a Mollerussa.

L'Antonio demana treball, no té cap gana de dependre del subsidi, perquè té la responsabilitat familiar malgrat la seva joventut. Ha hagut de recórrer a l'ajut del Banc d'Aliments, del qual assegura que no pot entendre la freqüència en què es faciliten els lots, ni quins criteris se segueixen. El seu somni seria poder recuperar la parada i guanyar-se la vida dignament.
El David és el més crític amb la situació i té clar qui són els culpables, d'una banda les polítiques laborals, i per altra la immigració que accepta treballs a preus rebentats, el que provoca precedents que limiten el mercat laboral. Tot i així el David no creu que tota la culpa sigui dels nouvinguts, els polítics i els empresaris haurien de ser més responsables i no aprofitar-se de la precarietat d'aquests col·lectius.
El somni del David seria poder gestionar un bar o poder muntar una botiga d'animals, però en aquesta situació el seu desig és, tan sols poder treballar dignament.
Tot i així Moustapha viatja al Senegal, sempre que té oportunitat, ja que la família està estretament lligada amb la cultura del seu país, una conducta que troba a faltar en la societat que el va acollir.
El seu desig és poder tornar al Senegal, i responent a la pregunta dels seus companys, del per què va marxar?, diu que el nivell de vida és molt elevat i els sous fan insostenible poder mantenir a les famílies. Els estalvis els dedicaria a una granja d'animals o a un vehicle pel transport.
Tots tres són del parer que no existeix la política laboral, per la qual cosa s'intenta pal·liar la situació a cop de pegats subsidiaris que no fan més que agreujar la situació. Afegeixen que hi ha molta trampilla i picaresca, però que no es pot generalitzar, ha estat el mateix sistema el que ha obligat a aguditzar l'enginy per sobreviure.