Pagès Editors publica un llibre dels millors reportatges del 30 minuts

Imatge de l'equip fundador del 30 minuts. Foto: CCMA

La periodista Núria Vilà Coma revisita alguns dels programes més emblemàtics del programa per saber com han evolucionat, amb el pas dels anys, tant els seus protagonistes com la nostra societat 

Pagès Editors presenta, com a novetat destacada d'aquest mes de setembre, Històries del 30'. 15 reportatges emblemàtics vistos avui, un llibre editat amb col·laboració amb 3Cat que commemora els quaranta anys d'emissió d'aquest programa referent a nivell mundial del periodisme de reportatges.

El llibre, escrit per la periodista Núria Vilà Coma, permet repassar la petjada que ha deixat el programa durant aquests quaranta anys de reporterisme, però, sobretot, ofereix una revisió d'alguns dels reportatges més paradigmàtics del 30 minuts, quinze en concret, amb l'objectiu de saber com han evolucionat amb el pas dels anys els seus protagonistes i, a la vegada, analitzar, des de la societat actual, els temes de fons que va tractar cada emissió.

Així, més enllà de la importància de la commemoració d'aquests quaranta anys d'existència del que és un dels cinc programes de reportatges de tot el món amb una trajectòria més llarga, el llibre permet contraposar passat i present de grans temes d'actualitat, oferint la possibilitat de reflexionar sobre com ha evolucionat la nostra societat respecte a aquestes qüestions fonamentals analitzades a cada programa.

Al llarg del llibre es documenta què ha passat amb els protagonistes de 15 de les històries més paradigmàtiques del 30 minuts. "A algunes de les persones que coneixereu en aquest llibre, ja us ho avanço, participar en el 30 minuts els va canviar la vida", explica l'autora, Núria Vilà, qui ha viatjat aquests mesos per tot Catalunya per entrevistar a aquests protagonistes i recuperar les anècdotes de quan van participar en el programa. A més, un codi QR al final de cada capítol permetrà als lectors recuperar els reportatges originals. "El pas del temps —i l'evolució increïble de la tecnologia audiovisual en quaranta anys!— ho converteix en un exercici molt curiós", explica Vilà.

S'hi troba, per exemple, el noi a qui, amb només catorze mesos d'edat, el Dalai Lama va reconèixer com la reencarnació d'un mestre budista, supervivents del setge ferotge de Sarajevo durant la guerra dels Balcans i a alguns dels habitants d'un petit poble del Pallars Jussà a qui, fa trenta anys, la loteria va fer milionaris.

Es tracta d'una quinzena de les històries humanes més potents d'entre els més de 1.700 reportatges que s'han emès des d'aquell 19 d'octubre de 1984 en què, després del Telenotícies, el director de l'equip fundacional del 30 minuts, Joan Salvat, va donar pas al primer reportatge, que retratava el Ku Klux Klan.

Des d'aquell dia i durant aquests quaranta anys, el 30 minuts ha apropat als espectadors realitats incòmodes i qüestions fonamentals per a la nostra societat. I ho ha fet a través d'un periodisme crític i amb una mirada genuïnament diversa, en què es confronten punts de vista perquè cadascú pugui treure les seves pròpies conclusions.