Reprenen excavacions a Santa Creu de Llagunes després de 20 anys

Imatge de les excavacions al despoblat medieval de Santa Creu de Llagunes. Foto: ACN
Els arqueòlegs descobreixen materials medievals i neolítics, amb l'objectiu d'entendre millor la vida quotidiana en aquest jaciment d'1.628 metres d'altitud

Al Pallars Sobirà, prop de Vilamur, s’ha reprès l’excavació arqueològica al despoblat de Santa Creu de Llagunes, situat a 1.628 metres al Port del Cantó. Aquest jaciment, considerat un bé cultural d'interès local, és el més alt excavat a Catalunya i va ser abandonat entre els segles XIII i XIV. Les noves troballes confirmen l'existència d'un habitatge medieval, així com restes que daten de l'edat del bronze i del neolític.

L'arqueòloga Ariadna Vidal, responsable de les excavacions, destaca la troballa de fragments de ceràmica decorada, fuselloles i punxes neolítiques, reforçant les hipòtesis sobre la vida diària en aquest enclavament durant l'edat mitjana. Les excavacions continuaran l'any vinent, amb la intenció de localitzar una antiga cisterna d’aigua.

El projecte, liderat pel Parc Natural de l'Alt Pirineu i l’Ajuntament de Soriguera, pretén aprofundir en la relació històrica entre les comunitats del Pirineu i el seu entorn natural, posant en valor aquest exemple únic de poblament medieval als Pirineus, on es conserven les estructures urbanes, defensives i religioses.