Ecologistes demanen aturar el projecte Nova Tracjusa a Juneda

Imatge de la policia espanyola de l'operació per desarticular un grup criminal que feia contraban d'escombraries d'Itàlia. Foto: Cedida per la policia espanyola
Els grups ecologistes alerten sobre la vinculació del grup Griñó amb una trama de tràfic de residus i sol·liciten la paralització fins a la resolució de la investigació

Ecologistes en Acció i Ipcena han sol·licitat a l’Ajuntament de Juneda (Garrigues) que suspengui la tramitació de la llicència d’obres del projecte Nova Tracjusa, atenent que el grup Griñó, soci majoritari dels impulsors, està vinculat a una trama investigada per la Guàrdia Civil per tràfic il·legal de residus provinents d’Itàlia. Aquesta operació ha deixat fins ara 22 detinguts, segons el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, que ha confirmat que la investigació segueix oberta i ha advertit que “qui la fa, la paga”.

Els grups ecologistes critiquen que Griñó controla el 50% de Gestió Agroramadera Ponent (GAP), l’empresa que impulsa el projecte. Alerten que la planta Nova Tracjusa, destinada al tractament de residus i dejeccions ramaderes, podria processar residus urbans que consideren un risc per a la salut. Per això, demanen que es paralitzi el projecte fins que es resolgui la investigació penal.

Residus tòxics i més detencions possibles

Segons la Guàrdia Civil, el grup investigat hauria abocat il·legalment més de 40.000 tones de residus en diversos abocadors de Catalunya i altres zones de l’Estat des de 2021, incloent-hi materials perillosos i tòxics. La trama hauria generat uns beneficis de 19 milions d’euros gràcies als contractes amb empreses italianes. Prieto ha confirmat que s’han realitzat cinc registres i que no es descarten noves detencions.