Taller sobre la realitat dels menors migrants a les Borges Blanques

El taller s'ha impartit aquest dimarts a l'IES Josep Vallverdú de les Borges Blanques. Foto: Ajuntament de les Borges Blanques
El taller Ningú és il·legal al món, impartit per Mireia Comas i Ayoub Iglili, apropa els joves a la dura realitat dels menors migrants no acompanyats a Catalunya

Alumnes de Primer de Batxillerat de l’IES Josep Vallverdú han participat en el taller Ningú és il·legal al món, on s’ha tractat la situació dels menors i joves migrants no acompanyats a Catalunya. Impartit per la fotoperiodista Mireia Comas i Ayoub Iglili, jove marroquí, el taller busca fomentar la reflexió i sensibilitzar els estudiants sobre una realitat sovint ignorada i estigmatitzada.

El taller es basa en les imatges captades per Comas el 2020, quan va documentar les condicions de vida de menors migrants a Terrassa que vivien en una fàbrica abandonada. "Vaig descobrir que al costat de casa hi havia gent malvivint en una nau i vaig decidir retratar-ho", explica la fotoperiodista. Les fotografies van ser publicades a les xarxes socials i van desencadenar l’intervenció de l’Ajuntament de Terrassa.

Durant el taller, Iglili comparteix la seva experiència personal, destacant les dificultats que encara afronta després de cinc anys a l’Estat espanyol. "No he pogut regularitzar la meva situació, cosa que em dificulta treballar o llogar un pis", comenta Iglili.

El taller també aborda els discursos d’odi que associats als menors i joves magrebins. "Nosaltres som com vosaltres, només que no tenim papers i per això ens consideren il·legals", explica Iglili als alumnes. Les fotografies presentades a l’activitat ajuden els estudiants a identificar aquesta realitat, sovint desconeguda, i a entendre la duresa de les condicions de vida d’aquests joves.

L’activitat fomenta un diàleg actiu entre l’alumnat, que pregunta directament a Iglili sobre la seva vivència. Els estudiants queden impactats al descobrir que molts joves migrants amaguen la seva situació difícil per no preocupar les seves famílies. El taller es repeteix al febrer a l’Institut de la Caparrella.