Protestes dels treballadors d’estrangeria de Lleida per manca de personal i col·lapse del servei

Una trentena de persones s'han mobilitzat al davant de l'oficina d'estrangeria de Lleida. Foto: ACN
Denuncien que la meitat de les places estan vacants, els expedients triguen el doble a resoldre’s i l’edifici està en condicions precàries

Els funcionaris de l'oficina d'estrangeria de Lleida han protestat aquest dijous per la greu manca de personal i el col·lapse del servei. Asseguren que la meitat de les places estan vacants i que els terminis de resolució dels expedients s’han duplicat en cinc anys. A més, alerten que la situació empitjorarà amb l’entrada en vigor del nou reglament de la Llei d’estrangeria el 20 de maig, que reduirà de tres a dos anys el temps necessari per sol·licitar l’arrelament social.

"Ens truquen desesperats i no podem fer-hi res", lamenta la treballadora Marina Coterillo, mentre que la delegada de CCOO a l’Administració General de l’Estat, Bàrbara Primo, denuncia una situació de "violència institucional" que podria deixar milers de persones sense permís de residència i feina, amb un impacte greu en la seva situació personal i en l’economia.

A més del col·lapse a estrangeria, Primo denuncia les dificultats per obtenir la targeta d’identitat d’estranger (TIE) a les comissaries, tot i que la població migrant contribueix un 0,5% al creixement anual del PIB i és essencial en sectors com l’agricultura.

Manca de personal i condicions precàries

L’oficina de Lleida atén diàriament una quinzena de cites presencials i tramita entre 50 i 80 expedients electrònics, però només té 14 treballadors dels 32 previstos. Segons la plantilla, el volum de feina és inassumible i les condicions laborals fan que els llocs quedin vacants. "La feina és molt complexa, però es paga menys que a altres serveis similars com el SEPE, Trànsit o la Seguretat Social", assenyala Primo.

La situació és crítica arreu de l’Estat: segons CCOO, el 40% de les places de les oficines d’estrangeria estan sense cobrir, una xifra que no ha canviat en 20 anys tot i l’augment de la població estrangera. El 2024 es van gestionar més d’1,2 milions d’expedients amb una plantilla que amb prou feines supera els 1.000 efectius.

Un edifici deteriorat i sense manteniment

Les protestes del personal també denuncien l’estat de l’edifici, que consideren "obsolet" i ple de deficiències estructurals. Una trentena de goteres han deixat inservible la primera planta, obligant els treballadors a treballar "amuntegats" en altres espais. Fins i tot una escala d’emergència ha quedat inhabilitada.

Josep Vilarasau, delegat de la CGT, recorda que el juliol del 2023 van presentar una demanda a Inspecció de Treball, que va donar sis mesos de marge per actuar. "No han fet res i ara tenen de termini fins al juny", lamenta.

Davant aquesta situació, les mobilitzacions es repetiran cada dijous de manera indefinida fins que s’apliquin solucions.