Fira de Sant Josep: una referència agrària en expansió

Recinte exterior de la 151a edició de la Fira de Sant Josep de Mollerussa. Foto: ACN
La nova edició de l’esdeveniment sobre agroindústria se celebra del 19 al 23 de març i aposta per la innovació i les activitats professionals

La Fira de Sant Josep de Mollerussa, amb una primera referència documentada l'any 1872, ha estat testimoni del desenvolupament del sector agrícola i ramader al llarg dels anys. Inicialment concebuda com un mercat de bestiar, la fira va adaptar-se als canvis del camp i, a partir dels anys cinquanta, va començar a incorporar la maquinària agrícola, convertint-se en una de les principals mostres d'innovació tecnològica del sector. Amb el temps, la fira ha evolucionat, ampliant la seva oferta i incorporant jornades tècniques, activitats professionals i una important presència d'expositors internacionals. Actualment, és un esdeveniment de referència que no només destaca pel seu pes en l'economia de la comarca, sinó també pel seu paper com a motor de la modernització del món rural i un punt de trobada per a professionals de l'agroindústria.

Entre les novetats d'enguany, destaca la incorporació d'activitats innovadores dins del programa de les Jornades Tècniques. Es podran gaudir de sessions com l'oficina d'eficiència energètica de l'associació Agrupem, una jornada sobre digitalització i millora de la qualitat de l'aigua, i la Jornada del Campus Empresarial sobre la producció agrícola de proximitat. A més, una de les principals novetats serà el fòrum Gastro Sàvies, una activitat que posa en valor la gastronomia tradicional de la comarca. Segons Marc Solsona, alcalde de Mollerussa i president de la Fira de Sant Josep, “és una jornada molt especial, on cuiners i cuineres grans del Pla d’Urgell compartiran els seus coneixements culinaris amb el xef amb estrella Michelin, Joel Castanyé, en el marc de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia”.

Una edició inèdita de cinc dies i canvis per al futur

La Fira de Mollerussa continua creixent i evolucionant, consolidant-se com una de les grans referències del calendari firal català. Aquesta edició, que tindrà lloc del 19 al 23 de març, arriba amb una durada inèdita de cinc dies, una extensió que ha permès augmentar considerablement l’oferta d'activitats professionals i fer créixer la presència d'expositors i visitants, consolidant el paper de la fira com a punt de trobada clau per al sector.

Tanmateix, aquest serà l'últim any en què es mantindrà aquesta durada, ja que, segons Solsona, “després de parlar amb els sectors i expositors, vam considerar que aquest format era massa feixuc i costós. Per això, a partir del 2026, la fira se celebrarà durant quatre dies, de dijous a diumenge, amb l’objectiu de fer-la més eficient i accessible per als participants”. Aquest canvi respon a la voluntat de millorar l’experiència general de la fira, adaptant-se millor a les necessitats dels expositors i del públic.

No obstant això, per al sector de l'hostaleria, l'extensió de cinc dies ha estat ben rebuda. Joan Parra Santiago, propietari del Bar del Canal, destaca que "quan ve la fira, l'afluència de visitants és molt més gran que qualsevol altre moment de l'any. Aquest esdeveniment afavoreix no tan sols l'economia del meu bar, sinó de tot el Pla d'Urgell. De fet, molts hostalers preferim que siguin més dies, ja que això significa un volum més gran de visitants i, per tant, de clients".

Una fira de referència amb un fort impacte econòmic

Amb uns 250 expositors confirmats i l'espai d'exposició completament ocupat, la Fira de Sant Josep s'ha consolidat com el punt de trobada més important per al sector agrícola. Aquesta edició comptarà amb un suport destacat de la Generalitat i altres entitats que permetran garantir l'èxit de l'esdeveniment. La seva programació inclou esdeveniments importants com la jornada de Reg i Futur, que atrauran un gran nombre de professionals del sector agrícola. La fira no només ha esdevingut un espai de negoci, sinó també una plataforma per a la innovació i l'intercanvi de coneixements entre els diferents agents del sector agrícola.

Per a empreses del sector, aquesta fira és una oportunitat única per establir contactes i generar negoci. Fermí Amorós, de l’empresa Regs del Segrià, destaca que "el més valuós de la Fira de Sant Josep és que agrupa totes les empreses del sector agrari en un mateix espai, facilitant que qualsevol empresa aprofiti aquests dies per donar-se a conèixer i establir relacions comercials". La seva empresa viu de primera mà aquesta interacció, ja que "és una fira molt de tu a tu, on la gent ve directament al teu estand, pregunta, s'interessa i s'acaben tancant acords".

L'any passat, la fira va comptar amb uns 180.000 visitants, però enguany, amb l'ampliació a cinc dies, es preveu un increment de la xifra. Amorós recalca que "són dies d'activitat constant per als negocis locals. La fira no només és una plataforma comercial, sinó també una manera perquè la gent descobreixi el territori i la seva gastronomia".

En analitzar la fira de l’any passat, el govern local destaca que, a banda del nombre d'expositors i visitants, l'impacte econòmic i de negoci és el veritable termòmetre de l'esdeveniment. Marc Solsona, explica que més enllà de les xifres, les enquestes de satisfacció dels participants són clau per mesurar l'èxit de la fira. Unes enquestes que no només valoren el nombre d'assistents, sinó també si ha estat útil per als expositors i si s'ha generat prou negoci per justificar la seva participació. Caldrà veure com reacciona el sector a la fira d’enguany i a les novetats que ofereix.