Formant la futura pagesia
L’Escola Agrària de Tàrrega fa 40 anys que forma especialistes en producció agropecuària, tècniques de reg i tot el que cal per incorporar-se a l’empresa agrària
“Cal que la societat conegui millor el que costa fer un enciam, un quilo de farina o un pollastre, tota la tecnologia que hi ha al darrere i tot el coneixement, treball i control que es fa perquè l’aliment arribi a taula en les millors condicions i, si és de prop i de temporada, en la mesura del possible, tot són beneficis. Mai és suficient el que es pot arribar a fer per a conscienciar i donar a conèixer tot això”.
Són paraules de Ramon Cuadros Claria, director des de fa vint-i-tres anys, de l’Escola Agrària de Tàrrega, on des de fa quaranta anys s’imparteix formació sobre el sector agroalimentari. És a dir, el Ramon està al davant de les 15 Escoles Agràries del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat, on s’ensenya a com guanyar-se la vida produint els aliments que fan la nostra vida més saludable: ous, carns, verdures, fruita, cereals... Cada cop hi ha més ganes de conèixer la procedència dels aliments que consumim, perquè cada cop hi ha més necessitat de cuidar-nos, de construir la nostra salut a partir del que mengem. Per això també l’ofici de pagès, ramader, agricultor, sigui desenvolupat per un home igual que per una dona, avui té una transcendència rellevant, perquè en la tan necessària sobirania alimentària, els productors i mercats locals són imprescindibles.
Professionalitzar l’ofici
Des del curs 83-84, “l’Escola Agrària de Tàrrega imparteix a les seves instal·lacions formació en el sector agroalimentari amb diferents títols de formació professional i altres actuacions que han anat implementant d’acord amb les necessitats del moment”, segons explica el director. Actualment, com les altres Escoles Agràries del DACC, la de Tàrrega presenta una oferta anual de cursos de formació contínua i de jornades de transferència tecnològica centrades en la seva especialitat o bé adequades a la demanda de l’entorn.
L’escola imparteix dues opcions de formació professional, en modalitat a distància i semi-presencial, un fet que singularitza l’oferta de l’Escola Agrària de Tàrrega. L’any 2014 van iniciar el programa Nova Pagesia, que s’imparteix de manera semi-presencial. Està destinat a qui es vol incorporar a l’empresa agrària i ha de completar la seva formació com a requisit de l’ajut del DACC a menors de quaranta anys per a la primera instal·lació com a suport a l’inici de l’activitat. Però també està obert a qualsevol altra persona interessada a cursar estudis relacionats amb l’activitat agrària. El contingut del programa aborda l’àmbit agrari, en el qual els alumnes aprenen d’agronomia, maquinària agrícola, produccions agràries, reg i instal·lacions. Un segon àmbit del programa és el ramader, centrat en els fonaments de les produccions i espècies ramaderes. Un tercer bloc de continguts és sobre la formació preceptiva que exposa els temes que el DACC ha regulat per l’exercici de l’activitat, com els tractaments fitosanitaris i biocides, el benestar animal, la gestió ambiental i altres bones pràctiques. I, un últim pilar del programa Nova Pagesia ensenya a gestionar una empresa agrària.
“No tots els blocs es fan a l’Escola Agrària de Tàrrega a l’hora”, precisa el director del centre. “Però, coordinant-se entre elles, totes les Escoles Agràries faciliten als alumnes completar la formació. Cada any s’elaboren itineraris formatius per a cada persona que sol·licita l’ajut d’incorporació i entre totes les escoles ofereixen l’oferta adequada”, detalla Cuadros.
Producció Agropecuària a distància
Un segon programa de l’escola de Tàrrega és el Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Producció Agropecuària que s’imparteix en modalitat a distància. Es va iniciar l’any 2021 i enguany n’ha sortit la primera promoció. Es fa conjuntament amb l’Institut Obert de Catalunya i això, tal com explica Ramon Cuadros,
ens ha permès arribar on no hi érem, lluny de les Escoles Agràries i a prop de les zones urbanes i periurbanes
El 90% pràcticament dels inscrits en aquest grau mitjà de producció agropecuària a distància no té tradició familiar pagesa, mentre que la gran majoria de l’alumnat que cursa el programa Nova Pagesia, sí que en té.
Des del 2012, l’Escola Agrària de Tàrrega integra a les seves instal·lacions l’Oficina del Regant, per la seva especialització sobre la tècnica del reg, temàtica dels cursos de formació que ofereix, així com de les jornades tècniques, recomanacions de la pràctica i suport als regants i a tot el sector del regadiu. És una especialitat en la qual treballen des del 2005.
Una aula tècnica de reg i un camp de pràctiques a l’exterior de l’escola, de titularitat municipal, són part de les instal·lacions que durant quaranta anys han permès la formació teòrica i pràctica de l’alumnat interessat en les tasques del camp com a modus vivendi. L’escola es troba a l’avinguda de Tarragona de Tàrrega, a la sortida de la ciutat en direcció a Montblanc, i disposa d’un edifici dedicat a l’activitat docent amb aules i despatxos d’administració, una residència, sala d’actes, sala de reunions, laboratoris, hort i hivernacle i un taller. L’activitat docent de l’escola es programa i s’imparteix entre els 11 professors i amb el suport de les 2 persones d’administració i amb coordinació amb el personal de cuina, residència i manteniment.
En l’entorn més proper a l’escola, predomina la producció de cereals, vinya, fruiters, porcí, boví i aviram. I, tal com explica Ramon Cuadros, també hi ha “altres tipus d’iniciatives més modestes, que no vol dir menys importants, de persones que opten per l’horta, l’oví i el cabrum, amb produccions de formatges, apicultura amb producció de mel, temes de bolets i, fins i tot, alguna granja d’insectes per alimentació animal. Per tant, hi ha una part previsible de dedicació, però també veiem sorgir nous camps d’activitat”, conclou.