Innovació agrària fent xarxa amb Europa
Tenir cura del planeta està en mans de tots. Però, per aquells qui treballen directament la terra, agricultors i ramaders, aquesta atenció és doblement cercada. Assolir un ús sostenible de l’aigua, els camps i els boscos, per a ells és també assegurar el seu futur. La professionalització i modernització d’un sector tan necessari per a la producció d’aliments comporta investigar mètodes cada cop més eficients. L’objectiu és obtenir cultius de fruita i verdura i criança d’animals, fent servir els recursos que tenim a l’abast d’una manera òptima.
En això, les Escoles Agràries de Catalunya cerquen solucions. Aquests centres on es prepara a qui comença i s’ofereix formació continuada per a tots els que ja fan de pagesos, participen des de fa temps en programes europeus que permeten trobar junts millores dels sistemes productius al sector, fent camí cap a una producció més sostenible. L’intercanvi d’experiències repercuteix en una actualització del coneixement es transmet als alumnes i que té el seu impacte en pràctiques dels actuals i futurs pagesos.
Ara mateix, estan en marxa cinc projectes en els quals participen quatre Escoles Agràries catalanes. Un d’ells, batejat com Desbossiguem, investiga solucions integrals per ajudar els gestors dels espais naturals (Parcs Naturals, entitats públiques i els mateixos habitants) a fer aquesta gestió sostenible, lluitar contra el canvi climàtic i reduir el risc d’incendis. Hi participen vuit centres o entitats, una d’elles l’Escola Agrària Pirineu. Tal com explica la responsable d’internacionalització del Servei de Formació Agroalimentària, María Marhuenda, “en aquest cas, els alumnes reben la informació sobre el que s’està fent a escala internacional i tot allò que es pot, s’implementa amb pràctiques a cada escola”. De vegades -afegeix- també una selecció d’alumnes pot anar a visitar altres centres amb els quals es treballa en xarxa.
“Així, persones de l’equip docent que participen del projecte coneixen i comparteixen maneres de fer que es poden provar a l’hort, a classe o amb el ramat”, explica la Maria Marhuenda
L’Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners participa com a un dels onze socis del programa transfronterer Pyrempfort. Des d’aquest es vol millorar l’adequació de la demanda i l’oferta del treball forestal. Al projecte es posarà en marxa una plataforma pública d’ocupació. “És una mena de Linkedin on es defineixen les capacitats, habilitats i necessitats que tenen les empreses pel que fa als maquinistes”, explica Marhuenda. L’especialització en treball forestal d’aquesta EA avala la seva experiència en el sector a l’hora de determinar els criteris de selecció de treballadors. Entre els onze socis, hi ha escoles agràries d’Aragó i de l’Ariège.
Gestió hídrica
Promoure l’accés a l’aigua regenerada i la gestió hídrica sostenible és l’objectiu del programa I-Rewater. Hi participen disset socis, entre els quals hi ha l’Escola Agrària de Tàrrega a través de l’Oficina del Regant, l’IRTA i el Govern d’Andorra. Aquest programa, segons explica María Marhuenda, incideix en els alumnes de manera final, ja que es busca desenvolupar l’estratègia transnacional de l’ús d’aigua regenerada a regadiu. Un cop es tingui, la divulgaran entre usuaris i regants”.
L’Escola Agrària de Manresa, especialitzada en cultiu agroecològic, participa ara mateix en dos projectes internacionals: Evecsa i Seacure. En el primer, es pretén avançar en l’acció climàtica vinculada a la Formació Professional, i hi participen 22 socis. Des de Manresa es desenvoluparan currículum i mètodes d’ensenyament i col·laboració públicoprivada per aconseguir habilitats d’agricultura climàticament intel·ligent, un currículum que després s’inclourà en els estudis de l’escola.
El programa Seacure, en canvi, busca capacitar amb solucions innovadores els gestors de zones d’aigua dolça que pateixen l’acumulació del fitoplàncton (eutrofització) amb efecte negatiu sobre l’ecosistema aquàtic. En aquest cas, l’EA Manresa posa al servei de la Universitat de Vic -soci del projecte- una finca per fer el seu camp de proves.
Aquests cinc projectes, que tenen una durada d’entre 3 i 4 anys, fan avançar el coneixement que repercuteix en millores en la tasca pagesa i en la cura de la terra. I, en l’àmbit docent, les Escoles Agràries del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, s’actualitzen i treballen plegades per aprendre i arribar a solucions ambientals i agronòmiques.