Branded

La Passió de Cervera aixeca el teló en un renovat escenari

Passió de Cervera

El multitudinari espectacle es representarà a les quatre de la tarda els dies 22 i 29 de març, i el 5, 12 i 18 d’abril 

Poder gaudir de les tres hores i mitja d’escenificació de la vida, mort i resurrecció de Jesucrist -amb dos descansos de deu minuts entremig- en un escenari com el del teatre La Passió de Cervera, desplega una magnífica ocasió per a viatjar a la capital de la Segarra.

Més de dues-centes persones, tenint en compte tots els components de l’equip artístic i tècnic d’aquest macro espectacle es mobilitzen per a donar vida a aquesta representació amb més de cinc-cents anys d’història. La Passió de Cervera és una de les representacions més multitudinàries i antigues de Catalunya, donat que es fa des de l’any 1477. És la Passió més antiga d’Europa, i les seves representacions van ser declarades d’interès públic l’any 1969. El seu nodrit nombre d’actors i actrius que es posen en la pell dels diferents personatges ens permeten viure el relat sagrat amb tota mena de detalls en les caracteritzacions de cadascun d’ells.

Cada any, s’aporten millores a l’escenificació, i les que enguany s’han treballat molt han estat sobre el mateix escenari on té lloc la representació de la Passió. Tot un plegat de millores tècniques en una reforçada tarima han fet guanyar més polivalència escènica i una major confortabilitat i agilitat als nombrosos i espectaculars canvis dels decorats que es van succeint al llarg de la representació.

Respecte a l’apartat artístic -expliquen des de l’organització- “enguany es culmina la dinamització de les tres parts de l’obra que s’han anat realitzant al llarg dels últims anys. Per tant, es podrà veure la representació tal com la direcció artística havia plantejat en aquest procés de modernització”. En aquest sentit, afegeixen que “l’elenc de la direcció seguirà igual que l’any passat i estarà format per Gemma Palà, Mariona Dalmases, Tate Bonjoch, Jaume Mercadé i Jaume Rossich”. I una altra novetat és que, en aquesta nova temporada, un nou actor donarà vida al personatge de Judes. 

El text de l’escenificació de La Passió de Cervera continua sent el mateix dels seus inicis, però la posada en escena ha anat millorant any rere any. Per començar, la direcció artística s’ha professionalitzat. En el seu moment, es van incorporar dos escenaris laterals al teatre que ofereixen una visió espectacular amb els 40 metres totals de boca d’escenari, essent el teatre amb la boca més gran d’Espanya i la tercera d’Europa.

La nova temporada es va iniciar el passat 16 març i les pròximes funcions tindran lloc els dies 22 i 29 de març i 5, 12 i 18 d’abril de 2025. Totes començaran a les quatre de la tarda i tindran una durada de tres hores, amb les dues pauses de deu minuts corresponents a cada representació. 

Qui vulgui adquirir de manera anticipada les entrades per a veure la Passió de Cervera, ho pot fer a través de la pàgina web oficial d’aquest espectacle: www.lapassiodecervera.com.

Cervera, el gran escenari

El Gran Teatre de Cervera té una capacitat per a 1701 espectadors més 34 espais adaptats a persones amb mobilitat reduïda.

L’espectacularitat d’aquesta obra rau sobretot en la magnífica construcció de decorats corporis en el 90% de les escenes. És això el que ajuda l’espectador a situar-se en el realisme dels espais a cada moment, recordant la bellesa històrica dels grans antics decorats de paper que encara es conserven en algunes escenes. Segons expliquen des de l’organització, gràcies a la renovació del sistema d’il·luminació, que ha estat completament digitalitzat, s’aconsegueix crear una atmosfera determinada per a cada ocasió. El so, també digitalitzat, acompanya aquesta creació de l’ambient de cada escena, potenciant la qualitat sonora de l’espectacle. El vestuari aporta, sense cap mena de dubte, un important suport a cada personatge en escena, contribuint a la reproducció fidel de la indumentària del temps al qual aquests actors i actrius en fan viatjar.

Efectes especials acaben d’arrodonir un espectacle que és realment un tresor del patrimoni cultural immaterial, de Cervera, de Catalunya i de tota Europa. 

L’avantatge de poder comptar amb tants artistes disposats en escena a representar La Passió i tots els assajos que això comporta a cadascun d’ells, el podem aprofitar per endinsar-nos a la capital de la Segarra. Una passejada acompanyats d’un guia turístic ens durà pel nucli antic de la ciutat de Cervera, i podrem veure, així mateix, l’edifici de la seva històrica universitat, construït al segle XVIII, al darrere de la qual està situat el Gran Teatre de Cervera on ens espera aquesta espectacular posada en escena.