S'espera que la manifestació de divendres en defensa del món rural sigui 'històrica'

Una representació dels agents socials lleidatans, han participat aquest dimecres a Alcarràs en la presentació de la mobilització unitària que s'ha convocat pel divendres al matí a Lleida. Una protesta en defensa del món rural que compta amb el suport de les organitzacions agràries Unió de Pagesos, JARC i Asaja, de la patronal Afrucat, així com d'una cinquantena d'alcaldes lleidatans i de la Franja de Ponent.
L'alcalde d'Alcarràs, Manel Ezquerra, ha reconegut que es tracta d'una manifestació unitària insòlita, entre sindicats, productors, cooperatives i ajuntaments.
El motiu de la mobilització és el cansament dels pagesos de veure com any rere any les seves rendes baixes i els seus costos de producció s'incrementen

El president d'Asaja, Pere Roqué, ha explicat que la manifestació serà multitudinària que fins i tot els han trucat companys de Bilbao que estan disposats a baixar. La situació actual és de les pitjors dels últims cinquanta anys, ha assegurat. No és una crisi, estem davant de la liquidació del món rural si no es canvia l'estructura. Les explotacions agràries familiars, el nostre model productiu, estan en fase de desaparició, alerta. És per això que demana mesures concretes per part de l'Estat i la Generalitat.
Pel que fa a la manifestació, hi haurà 5 columnes: des de Torrefarrera, Albesa, Corbins, AP-2/Avinguda Madrid i Pont Vell

Per la seva banda, el representant de la sectorial de la fruita dolça de JARC-COAG, Osvald Esteve, ha explicat que vindrà gent de la Franja a la manifestació perquè el problema no és local sinó que és en l'àmbit català i espanyol.
No pot ser que els pagesos hagin començat la campanya amb molt malestar, desil·lusionats i abatuts, molts joves no engegaran les campanyes i desapareixeran
Tothom ha de tenir un sou digne menys l'empresari, s'han oblidat de l'empresari. Que se'ns descompti la seguretat dels treballadors, total o parcial
A mitjà termini demana un pla d'arrancada i a llarg termini que la fructicultura entri dins la PAC per poder optar a ajuts directes europeus.
Finalment, el president de la Plataforma de la Fruita, Jordi Vidal, ha alertat que estem morint o estem morts perquè dins de la crisi que el sector pateix dels del 2014 la viabilitat de les explotacions està caient i cal canviar les coses. Vidal lamenta que ens omplim la boca de productes de proximitat i km 0 però cal fer molta pedagogia per mentalitzar la gent que s'ha de consumir productes que es produeixen aquí. La sostenibilitat la tenim a casa nostra ajudant els agricultors, assegura.
Vidal reconeix que és un dels pocs joves que s'està atrevint a tirar endavant una explotació agrària i diu que la viabilitat és zero. Els productors estem pagant els plats trencats de la cadena alimentària, diu, i per això, no n'hi ha prou amb canviar una normativa, cal que se'ns donin suport des del govern català, l'espanyol o també des d'Europa perquè un país sense agricultura és un país depenent de tercers, que no es pot subministrar, i no és un país sa, conclou.