Actuació urgent per controlar el fong que afecta les pinedes de Salàs de Pallars
Agricultura retira arbres danyats per la plaga Diplodia sapinea en 45 hectàrees per prevenir riscos d’incendi i noves plagues, amb la col·laboració de Forestal Catalana
El Departament d’Agricultura ha iniciat una actuació urgent a Salàs de Pallars (Pallars Jussà) per retirar arbres afectats pel fong Diplodia sapinea, que ha provocat la mort de molts pins a causa de l’estrès hídric dels últims anys. Durant dos mesos, es tallaran els arbres morts i els més danyats per prevenir riscos d’incendi, especialment a les 45 hectàrees més afectades. L’objectiu és evitar noves plagues d’insectes perforadors i reduir el perill d’incendi per acumulació de material vegetal sec.
Els treballs s’executen amb maquinària especialitzada, mentre que les brigades de Forestal Catalana actuen manualment a les zones més inaccessibles. La fusta retirada —unes 1.200 tones— es destinarà a biomassa local i a la indústria de l’embalatge.
El director territorial d’Agricultura, Enric Vadell, ha remarcat que aquesta és una actuació sanitària extraordinària, en col·laboració amb l’Ajuntament. Per la seva banda, l’alcalde de Salàs de Pallars, Jaume Solé, ha destacat la importància de la gestió forestal pública i ha valorat el paper de Forestal Catalana com a eina clau per potenciar la biodiversitat i la resiliència del bosc.
El Diplodia sapinea, afavorit per la sequera i les onades de calor, és un fong que ataca especialment els pins debilitats. Aquest 2024, també s’han detectat focus a Coll de Nargó, Castellbò i Fonollosa, a més d’altres zones afectades en anys anteriors com l’Empordà, les Terres de l’Ebre i la Selva.