Diferència A2, un projecte per aconseguir la llet original i evitar les intoleràncies làcties
Les intoleràncies a la lactosa i a altres components de la llet s'han generalitzat de tal manera que aquest producte s'ha estigmatitzat fins al punt de, pràcticament, retirar-se de la dieta i ser substituït per derivats amb dubtoses qualitats saludables i proteíniques. Però intentarem explicar de forma planera per què la llet de vaca ha arribat a aquests nivells de rebuig i, al contrari, no ha passat el mateix amb la de cabra, ovella o altres mamífers com la búfala.
Els experts expliquen que, la majoria d'aquestes intoleràncies, es deu a una mutació produïda per les vaques que, cansades d'estar sotmeses a l'estrès de la productivitat, van acabar eliminant de la cadena proteínica un aminoàcid. Els animals amb aquesta transformació eren capaços de produir més llet amb menys esforç.
Sota aquests principis demostrats científicament, han sorgit col·lectius que tenen la voluntat de recuperar les qualitats originals d'aquest producte, una iniciativa per incrementar el consum i, al mateix temps, millorar la rendibilitat de les explotacions lleteres
Fundació Diferència A2 neix a la Noguera amb l'objectiu de retornar a la llet original que hi havia abans de la mutació genètica natural d'alguns animals que van passar de produir proteïna A2 a proteïna A1, convertint el producte final en una llet menys fàcil de digerir i menys semblant a la llet materna.
Segons els responsables de la fundació, Lleida s'ha convertit en el principal productor de llet de l'Estat, una circumstància que ha vingut donada, per una banda, al relleu generacional i, per altra, per la supressió de les quotes. En aquest escenari, les explotacions lleidatanes han pogut créixer de forma considerable, tot aplicant una innovació tecnològica i genètica que les ha convertit en referents del sector.
A la demarcació de Lleida, actualment hi ha granges que compten entre 2.000 i 2.500 caps de bestiar, una estructura que permet incorporar equips veterinaris i nutricionistes, el que ha convertit el sector en una indústria
Durant trenta anys, el sector havia quedat estacionat i en mans de la indústria transformadora, que s'havia dedicat a comercialitzar una línia uniforme de productes.
Les noves explotacions s'han consolidat a la plana de Lleida per la seva proximitat a les zones de regadiu, principalment al Pla d'Urgell, amb una important producció de farratges, perquè l'alimentació de les vaques és molt important per aconseguir els nivells necessaris de qualitat de la llet.
La Fundació Diferència2 vol esdevenir un referent del sector lleter, no només de la plana de Lleida sinó de tot Catalunya i Espanya
La comercialització de la llet A2 està present a països com Austràlia, Nova Zelanda, Xina, EEUU i Regne Unit, un fet que suposa una oportunitat immillorable per les explotacions catalanes per poder produir i comercialitzar un tipus de llet diferent considerada Premium pel seu alt valor afegit en origen, les seves propietats funcionals i la seva qualitat.
La Fundació Diferència A2 va signar un conveni amb la Universitat Autònoma de Barcelona per constituir un centre de coneixement vinculat amb els diferents departaments i centres de formació de la universitat per estimular la formació, informació, divulgació, especialització, innovació i eficiència de les explotacions lleteres en general i del seu producte en particular.
Projecte La llet a l’escola
La Fundació Diferència A2 va impulsar el programa La llet a l’escola, que a la demarcació de Lleida es va arribar a desplegar conjuntament amb el de la fruita dolça que es va dur a terme amb Afrucat, però no es va poder desplegar a la resta de demarcacions, ja que es va donar prioritat al sector de la fruita.