Entitats de Ponent exigeixen límits als macroprojectes de biogàs
Les entitats Ipcena, Assemblea Pagesa, Plataforma Aturem la Incineradora de Juneda i Pobles Vius han elevat la seva preocupació per l'impacte de la proliferació de plantes de biogàs a les comarques de Ponent. Calculen que hi ha actualment 26 projectes en diverses fases de tramitació que podrien gestionar fins a 3,7 milions de tones de residus anuals, un nombre que ascendeix a 32 projectes i 4,5 milions de tones si incloem les propostes de la Franja.
Els representants de les entitats consideren que aquest nombre és excessiu i reclamen un debat públic per establir un límit en la instal·lació de plantes de biogàs. Gerard Batalla, membre de Pobles Vius, adverteix que, sense aquestes restriccions, Ponent podria convertir-se en un "abocador extens" de residus i en una "colònia energètica" per a les grans ciutats.
A més, critiquen la falta de planificació territorial que reguli la implantació d'aquestes plantes. Demanen una moratòria sobre l'aprovació de nous projectes fins que es pugui debatre quantes centrals poden ser allotjades en una comarca, els volums de purins que es poden tractar i la distància màxima que poden recórrer els residus per ser considerats sostenibles.
Les entitats han expressat que molts projectes estan "sobredimensionats". Batalla ha posat en dubte que els ramaders paguin per portar els purins a aquestes instal·lacions, ja que normalment necessiten aquestes dejeccions per adobar els seus camps.
Entre els projectes en discussió destaca la planta de Sentiu Bioenergy, ubicada a la Sentiu de Sió (Noguera), que podria gestionar fins a 450.000 tones de dejeccions anuals. Pobles Vius la considera un "atemptat urbanístic" i critica que l'empresa no ha demostrat que disposi de les tones de purins necessàries.
L'empresa ha afirmat que ha rebut el suport de la comissió d'Urbanisme i espera iniciar la construcció l'any vinent. No obstant això, Pobles Vius qualifica aquests anuncis de "falsos", ressaltant que el projecte encara està en fase d'aprovació provisional, amb un període de participació pública de 45 dies.
Finalment, l'entitat ha titllat "d'escandalós" que una empresa amb seu a Madrid hagi rebut una ajuda de 4,5 milions d'euros del Departament d'Agricultura per impulsar aquesta iniciativa.