Investigadors de la UdL combaten la Leishmaniosi visceral a Uganda
Un equip de la Universitat de Lleida (UdL) participa en un projecte de cooperació internacional a Uganda per combatre la Leishmaniosi visceral (LV), una malaltia parasitària que afecta entre 29.400 i 56.700 persones anualment a l'Àfrica Oriental. Sense tractament, la malaltia pot ser mortal en més del 90% dels casos, especialment en infants. El projecte, finançat per la Unitat de Cooperació i Sostenibilitat de la UdL, inclou col·laboració amb diverses universitats, com les de Makerere (Uganda) i Barcelona, i l'Associació Andorrana de Cooperació Veterinària a l'Àfrica de l'Est Daktari. L'OMS té com a objectiu per al 2030 reduir la mortalitat per aquesta malaltia a menys de l'1% en 64 països endèmics.
La Leishmaniosi és la segona malaltia parasitària més comuna després de la malària i la seva transmissió es fa a través de flebòtoms. Es coneixen 22 espècies de Leishmània que poden afectar els humans. La seva forma visceral, també coneguda com Kala-Azar, afecta 80 països i pot ser trasmesa per diversos animals, incloent-hi rosegadors. La professora Diana Gassó de la UdL explica que, tot i que la LV ha estat considerada tradicionalment una malaltia antroponòtica (transmesa entre humans), cada vegada hi ha més indicis que altres animals també poden actuar com a reservoris del paràsit.
El projecte a Karamoja, una de les regions més vulnerables d'Uganda, es concentra en identificar els flebòtoms locals, les espècies de paràsits que contenen, així com la seva dieta. A més, busquen implicar la població local en la construcció de trampes de captura utilitzant materials reciclats. Això, sumat a la formació a veterinaris i metges locals, és clau per augmentar la conscienciació sobre la malaltia, ja que moltes morts són fruit de la desconeixença. "L'OMS vol que continuem amb el mostreig i la formació", conclou Gassó.