Lleida innova amb Stellar, la nova poma que conquerirà els climes càlids

Òscar Ordeig agafant una poma de la varietat Stellar. Foto: ACN
La nova varietat, presentada a Mollerussa, promet ser una alternativa refrescant per a l'estiu i es collirà abans que la popular Gala

L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha presentat una nova varietat de poma vermella anomenada Stellar, creada amb la col·laboració del Hot Climate Partnership. Aquesta varietat s'ha dissenyat per madurar sota temperatures extremes, mantenint un color vermell intens, una textura cruixent i un sabor molt sucós. A més, és una poma primerenca, que es cull a finals de juliol, un mes abans que la popular Gala, cosa que la fa ideal per a l'estiu, tal com ha comentat el director general de l'IRTA, Josep Usall. La nova varietat s'ha presentat a Mollerussa durant la XXIX Jornada Fructícola, que ha reunit uns 2.000 assistents.

L'Stellar representa un avenç significatiu respecte a les varietats vermelles tradicionals, que sovint lluiten per conservar tant el color com la textura. A més, madura fins a 10 dies abans que la Gala, un fet que, segons el cap de fructicultura de l'IRTA, Luis Asín, suposa "un salt qualitatiu important", fent-la competitiva en el mercat estival.

Aquesta presentació arriba dos anys després de llançar la varietat Tutti, també adaptada a climes càlids. La diferència principal és que l'Stellar es collirà abans i té variacions en el gust, mentre que la Tutti ofereix una millor conservació post-collita.

Josep Usall ha anunciat que aquest hivern es plantaran els primers arbres d'Stellar en aproximadament 300 a 400 hectàrees a Lleida i Girona, amb plans per expandir-se a altres països, incloent el Regne Unit i la Xina. La previsió és que aquesta poma arribi al mercat en tres o quatre anys.

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, ha destacat que la poma Stellar exemplifica com la innovació és essencial per al futur del sector primari, ressaltant la importància de l'IRTA en la transferència de coneixement i tecnologia.

La presentació s'ha realitzat durant la 29a edició de la Jornada Fructícola, un esdeveniment destacat per als professionals del sector agrícola del sud d'Europa. Aquesta trobada, que se celebra els dies 23 i 24, reuneix agricultors, tècnics i investigadors, i serveix com a plataforma per a la presentació d'innovacions tecnològiques i noves varietats adaptades a un entorn agrícola en constant canvi.