El Molí de Barcedana al Pallars Jussà inicia la temporada amb bones prediccions

Un productor d'oli abocant les olives al Molí de la vall de Barcedana. Fotos: ACN
Les noves tecnologies i el canvi climàtic permeten avançar la collita d’olives, amb l’objectiu de superar les 300.000 tones aquesta temporada

El Molí de la Vall de Barcedana, situat al Pallars Jussà, ha arrencat aquesta setmana la seva temporada d’elaboració d’oli amb les primeres olives de la collita. Ivan Caelles, productor d’oliva i responsable del molí, ha destacat que aquesta anyada promet ser de “més qualitat i més quantitat” que l’any passat, que va estar marcada per la sequera.

La collita d’aquest any s'ha avançat respecte a altres temporades, una tendència que ja es comença a observar al Pallars Jussà. El canvi climàtic ha accelerat els cicles de creixement i maduració de les olives, fet que ha permès als productors iniciar la recol·lecció molt abans del que és habitual. Caelles ha apuntat que les millores tecnològiques al molí, juntament amb les condicions meteorològiques més favorables, han facilitat aquesta avançada en la temporada.

Una part important d’aquesta millora està relacionada amb les inversions en maquinària moderna. El Molí de la Vall de Barcedana, que va ser renovat el 2021, ha incorporat tecnologia punta que ha permès millorar la qualitat de l’oli i ser més competitiu en el mercat. Aquesta innovació ha fet possible la producció d’oli d’oliva extra verge a principis de temporada.

A més, el molí és part de l’Associació de productors d’oli del Pallars Jussà, que treballa per consolidar una marca col·lectiva per a l’oli de la zona. Caelles ha explicat que la varietat d’oliveres i la ubicació geogràfica de la regió contribueixen a la singularitat del producte, amb olis que es caracteritzen per la seva riquesa en polifenols i àcid oleic, així com per la seva gran personalitat.

Un recent estudi de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha documentat fins a 29 varietats d’olivera al Pallars, algunes de les quals es troben en perill d’extinció. Aquest inventari ha posat de manifest que els olis de la comarca, especialment els de monovarietats autòctones, tenen unes propietats úniques que estan atraient cada vegada més l’atenció dels productors i consumidors.

Amb un total de 722 hectàrees dedicades a l’olivera i 385 explotacions, el Pallars Jussà es manté com una zona emergent en la producció d’oli d’oliva. Les explotacions més petites, amb menys de 2 hectàrees, representen la majoria dels conreus. Tot i això, la producció de la zona es calcula entre 700 tones i 1 milió de quilos d’olives, amb l’objectiu de superar les 300.000 tones aquesta temporada al Molí de la Vall de Barcedana.

El Molí, que ara aposta per una producció de qualitat i innovació, es presenta com una referència dins del sector a la comarca, contribuint al creixement i consolidació d’un producte de gran tradició a la zona.