El rescat de truites a Sossís revela l'impacte del canvi climàtic

Rescat de truites al canal de Sossís. Foto: ACN
La disminució de la supervivència d'alevins destaca les dificultats creixents per a la fauna aquàtica local

A la central hidroelèctrica d'ENGIE situada a Sossís, al Pallars Jussà, el manteniment anual ha portat al rescat de prop de 2.500 truites i altres espècies aquàtiques del canal que subministra aigua a la instal·lació. Aquesta operació, que es realitza cada estiu durant tres dies, ha permès als tècnics especialitzats capturar i alliberar els peixos al riu Noguera Pallaresa, entre Llavorsí i la Pobla de Segur.

Josep Maria Puigarnau, agent major de fauna salvatge, ha destacat que les condicions meteorològiques extremes, com les nevades i pluges irregulars, han influït negativament en el nombre d'alevins recuperats aquest any. Segons Puigarnau, el creixement sobtat del riu, que va passar de 3 a 50 metres cúbics per segon a la primavera passada, ha provocat una disminució significativa en la supervivència dels ous de truita.

El procés de rescat, que es fa a finals d'estiu aprofitant el menor cabal d'aigua, es realitza en un canal de 6 quilòmetres de llargada que connecta el riu Noguera Pallaresa amb la central. En aquest canal natural es reuneix una gran quantitat de truites, el que fa que aquest sigui el major rescat de truites a Catalunya. Les truites mediterrànies, autòctones de la zona, són especialment importants per la seva resistència i adaptabilitat, diferenciant-se de les truites atlàntiques introduïdes anteriorment.

Els tècnics utilitzen tècniques especialitzades, com descàrregues elèctriques, per capturar els peixos de manera eficient. Un cop capturats, els peixos es col·loquen en cubells i contenidors oxigenats abans de ser alliberats riu amunt.

El balanç final d'aquest rescat inclou 1.567 truites comunes mediterrànies, 914 barbs cua-roig, 3 crancs de riu ibèric, 1 truita arc iris i 8 truites atlàntiques. Puigarnau ha indicat que el canvi climàtic està provocant episodis de pèrdua de la fresa dels ous, amb una reducció del nombre d'alevins que no és habitual però sí preocupant.

Aquesta situació, tot i que no és dramàtica, destaca la necessitat de monitorar i adaptar les pràctiques de conservació davant els efectes creixents del canvi climàtic.