La Seu d’Urgell i Tremp impulsen el debat sobre l'atracció de talent al Pirineu

El camp d'innovació de la Seu d'Urgell. Foto: Cedida per Promoció Econòmica
Unes seixantena de participants identifiquen més de trenta propostes per potenciar la formació i l'emprenedoria a la regió

Aquest dijous, a l'Epicentre de Tremp, s'ha celebrat la segona jornada del Camp d’Innovació Talent Jove al Pirineu, amb la benvinguda del president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Ramon Jordana, i el director del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Ramon Boixadera. Aquesta sessió va seguir a una primera trobada a la Seu d’Urgell.

Organitzades pel G10, les jornades han reunit al voltant de seixanta persones per explorar solucions que facilitin l'atracció i retenció del talent jove a les zones muntanyenques. Com a resultat, s’han proposat una trentena de mesures que seran desenvolupades dins de l’Agenda Compartida Lleida, Terra d’Oportunitats durant el 2025.

Durant les jornades, a la Seu d’Urgell s'ha debatut sobre la importància d'establir un sistema de formació professional i ocupacional que redueixi els desplaçaments i millori la captació de joves talents. També s'ha de destacar la necessitat de comprendre les preferències laborals dels joves per generar noves oportunitats. A Tremp, s'han abordat temes com el suport a l'emprenedoria i el desenvolupament de models de negoci que aprofitin els recursos locals, així com la importància de regular l’oferta i demanda en el mercat laboral.

Les conclusions apuntaven a la necessitat de fomentar la col·laboració entre empreses i institucions formatives per assegurar una alineació entre les necessitats laborals i l’oferta educativa. A més, es va ressaltar la importància de dissenyar indicadors específics per a les comarques del Pirineu a l’hora d'implementar polítiques públiques.

Els participants han treballar en grups, identificant obstacles i establint accions concretes per a la seva futura execució. Entre les dinàmiques utilitzades, es va fer servir el pentàgon per determinar els reptes i el diagrama impacte-esforç per prioritzar les accions més viables, amb l'objectiu de crear un full de ruta clar per implementar les propostes.