Sota el sol de l'Urgell i la Segarra, històries de viticultors

Al mes de desembre, responent a la mala costum de rondar fires i mercats del territori, vaig fer la parada al Mercat De Prop de Preixana, i seguint aquesta dèria anava a la recerca d'algun o altre producte que em cridés suficientment l'atenció al certamen gastronòmic de l'Urgell.
En una de les seccions del mercat hi havia una representació de cellers de la Vall del riu Corb, una subzona de la DO Costers del Segre, i com no podia ser d'altra manera, s'hi duia a terme el ritual del tast corresponent.
Entre les propostes d'aquell dia de desembre, em vaig declinar per la presència del Terròs, un vi negre de criança del celler Boldú Viticultors.

El celler Boldú es troba a poca distància de Verdú, a la Vall del Riu Corb, una petita zona ubicada entre el triangle geogràfic de l'Urgell, la Segarra i la Conca de Barberà, un territori de tradició vitivinícola, que es remunta molts anys enrere. El conreu de ceps havia estat el motor econòmic de la zona, i avui, en gran part, ho continua sent. Dins la D.O. Costers del Segre, la subzona de la Vall del Riu Corb, representa la superfície de vinya més important de tota la D.O.

Conscient que no era la millor època de l'any per aconseguir una imatge bucòlica del paisatge, observava l'entorn intentant trobar un enquadrament adequat per la fotografia que havia d'acompanyar el text. Joan Boldú es va adonar del meu neguit, i amb unes estisores d'esporgar a les mans em sorprenia demostrant que, els ceps, malgrat estar despullats de tardor, iniciaven el nou procés vital.
Un tall en una branca va fer brollar unes gotes de saba, un autèntic espectacle pels que no estem iniciats en les tasques del camp, encara que pugui semblar diumenger
Boldú Viticultors té desplegats bona part dels ceps a la Finca Ventallola, la porta d'accés a la propietat de la família on, des de l'any 2015, hi destaca l'edifici del celler, una obra de l'arquitecte Eduard Ferrer, concebuda magistralment per integrar el celler en l'espai natural de les vinyes. De la instal·lació en sorgeixen els vins que porten el mateix nom de la finca: Ventallola blanc, un monovarietal de garnatxa blanca -molt apreciat, per cert, i premiat amb una medalla d'or en la convocatòria de Garnatxes del Món del 2018 per l'anyada del 2016-; el negre jove, amb un elegant i aconseguit cupatge d'ull de llebre; i cabernet sauvignon. El catàleg el completa la marca Boldú amb el criança Tarròs, del binomi cabernet sauvignon i ull de llebre.
Aquests vins són la carta de presentació del celler, que des de l'any 2015 no fa altra cosa que traslladar a l'ampolla la fórmula personal i la manera de treballar i cuidar els ceps; una manera de fer que, a través del seu mètode, origina productes d'una gran qualitat