La UdL, premiada per identificar genèticament porcs més resilients a les malalties

La UdL ha estat premiada a Leipzig. Foto: UdL
La recerca ha estat realitzada pel personal investigador de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària

Investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) han identificat algunes variants genètiques que podrien tenir un efecte protector davant el complex respiratori porcí (PRDC per les sigles en anglès). Són resultats del projecte nacional de recerca Resilmarker, liderat pels professors de la UdL Lorenzo Fraile i Romi Pena.

Un reconeixement a aquesta investigació ha estat el premi al millor pòster del 27è Congrés Internacional de la Societat Veterinària Porcina i el 15è Simposi Europeu de Gestió Sanitària Porcina (IPVS&ESPHM), celebrats a la ciutat alemanya de Leipzig. La PRDC és una síndrome multifactorial respiratòria relacionada amb la infecció per diferents patògens, tant vírics com bacterians, que redueix el rendiment del porc i augmenta tant els costos de la medicació com la mortalitat.

La recerca, realitzada pel personal investigador de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària (ETSEAFiV) de la UdL, ha analitzat un miler d'animals d'engreix de 10 granges afectades per brots de PRDC, confirmant la presència del virus de la síndrome reproductiva i respiratòria porcina (PRRSV) i els bacteris Streptococcus suis i/o Actinobacillus pleuropneumoniae.

Genotipant un panell de 17 polimorfismes (variacions en l'expressió gènica), l'equip ha aconseguit identificar marcadors genètics que es podrien utilitzar en la selecció de porcs amb una millor predisposició per fer front al complex respiratori.