La UdL revela els beneficis de les pomes de polpa vermella per a la salut

La investigadora de la UdL Lauras Ribó treballant amb suc de poma de polpa vermella | ACN

Un estudi revela que aquestes pomes milloren la funció endotelial i redueixen la inflamació en persones amb colesterol alt

Un recent estudi del projecte AppleCOR, liderat per la Universitat de Lleida (UdL) i la Rovira i Virgili, ha posat de manifest que les pomes de polpa vermella poden millorar la funció endotelial, reduir la inflamació i modular el sistema immunitari en persones amb colesterol alt. Aquesta investigació, que va involucrar més d’un centenar de voluntaris, va ser presentada públicament aquest estiu.

La investigadora Laura Rubió ha subratllat que els efectes beneficiosos de la polpa vermella són “superiors”, destacant una millora “significativa” en els marcadors d’inflamació. Tot i que aquesta varietat de poma no es cultiva a Espanya, l'equip investigador busca la manera de processar-la i comercialitzar-la perquè els consumidors puguin gaudir dels seus beneficis.

L’estudi neix d'una col·laboració amb l'IRTA, que investigava una poma de polpa vermella cultivada a països del nord d'Europa. Segons Rubió, el seu característic color vermell prové de compostos fenòlics com les antocianines, presents també en altres fruits beneficiosos per a la salut. Després de proves preliminars amb animals que van mostrar resultats positius, l’equip va reclutar voluntaris per a una fase més avançada, en què els participants van consumir pomes durant sis setmanes en diferents formats, incloent snacks deshidratats.

Els resultats van demostrar que, si bé totes les pomes aportaven beneficis, les de polpa vermella destacaven per la seva efectivitat a l'hora de prevenir malalties cardiovasculars cròniques, especialment en individus amb un alt risc metabòlic, com els que pateixen hipercolesterolèmia.

Rubió ha comentat que aquesta poma fresca no té una bona acollida al mercat espanyol degut a la seva inferioritat sensorial en comparació amb altres zones d’Europa, causada per factors climàtics. Ara, l’objectiu dels investigadors és trobar la forma de processar-la, de manera que mantingui les seves propietats saludables i estigui disponible per al públic.

A més de la UdL i la URV, l'estudi ha comptat amb la col·laboració d'institucions com l'Institut de Ciències de la Vinya i el Vi (CSIC, Universidad de La Rioja), la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat, l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i la Unitat de Recerca Biomèdica de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus.