Començar a treballar en un àmbit professional que no es coneix pot comportar dificultats pel mateix desconeixement de la seva pràctica. Molts cops és a base de prova-error que es va avançant, però, de vegades, és a còpia de posar-hi molt de temps i nervis, a l’inici. És en aquests casos que l’acompanyament d’una persona mentora ajuda a desfer aquests primers nusos que fan més feixuga la feina al principi.
En el món de la pagesia, un programa de mentoria s’encarrega d’això, de fer més fàcil l’accés de persones al treball agrícola i ramader, perquè ho poden fer durant un temps, en començar, al costat d’algú que allò ja ho domina. Ja fa tres anys que un programa de mentoria així funciona i està deixant molts bons fruits. Va ser pensada especialment per a facilitar la incorporació de joves -de 18 a 40 anys- al sector. I aquest any, un nou programa batejat com a Mentoria Oberta ofereix la mateixa experiència de poder ser acompanyats per algú amb experiència en allò que es vol treballar, però encara que se sobrepassi l’edat de 40 anys també. Fins als 65, no hi ha límit per comptar amb un mentor. Per exemple, es pot donar el cas que una persona que hagi treballat sempre el cultiu extensiu, i vulgui fer ara producte d’horta ecològica, amb la Mentoria Oberta pot treballar al costat de qui conegui bé el cultiu d’hort ecològic perquè ja s’hi dediqui.
Vuitanta o cent vint hores
La mentoria consisteix a fer que la persona mentorada treballi unes hores, poden ser vuitanta o bé cent vint hores, segons cada cas, que és l’equivalent a dues o tres setmanes de feina. I ho farà durant aquest temps al costat del mentor, aprenent d’ell mentre treballa a la seva explotació.
“El més important d’aquest programa és la relació que es crea entre ambdues persones, una relació que, si volen, perdurà tota la vida”, explica el cap del Servei de Formació Agroalimentària de la Generalitat, Joan Minguet. “És una sinergia que pot anar molt més enllà de la durada del programa”, afegeix.
Les persones que vulguin participar del programa per a ser mentorades només cal que tinguin clar el sector d’especialització al qual es volen dedicar i adreçar-se a l’escola agrària que tinguin més a prop. Allà, des de la direcció se’ls assigna un tutor, que, un cop conegui a quina activitat en concret volen dedicar-se, els buscarà el millor mentor per anar-lo a conèixer i treballar al seu costat durant tot el programa. Aquesta iniciativa és una de les actuacions previstes dins l’Estratègia de relleu generacional pensades fins a l’any 2027 i es pot realitzar en qualsevol de les 15 Escoles Agràries del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.
Amb l’acompanyament d’un mentor, un projecte viable pot encarrilar més aviat i millor la seva posada en marxa, amb més confiança i seguretat. Això es deriva de l’expertesa i coneixements de la persona al costat de la qual es treballa aquestes dues o tres setmanes.
El calendari d’aquest treball en companyia s’adapta al millor moment per a plantar, sembrar, llaurar, podar, és a dir que es té en compte el cicle del cultiu que es vol fer. També si és el moment de la transhumància, de deslletar xais o vedells, o la tasca en la qual es vol instruir la persona mentorada que, en finalitzar el programa rep un certificat amb les hores destinades a l’experiència de mentoria.
El mentor, que ha de ser algú amb una experiència laboral destacable, i amb un negoci similar al que vol iniciar la persona mentorada, també rep una formació prèvia de tres hores per saber què es trobarà i com funciona el programa. Un tutor, des de l’Escola Agrària, s’encarrega de fer el seguiment setmanal de l’experiència, contactant tant amb el mentor com la persona mentorada.
Formació tècnica, suport constant i treball col·laboratiu a més de tot un any d’assessorament són els beneficis del programa de Mentoria Oberta.