La forta pedregada que va caure dissabte a la tarda ha ocasionat danys de diversa consideració en unes 50.000 hectàrees de cultius de la plana de Lleida, segons Unió de Pagesos. L'organització agrària detalla que entre 12.000 i 13.000 hectàrees corresponen a finques d’arbres fruiters amb afectacions totals, mentre que la resta són camps de cereals d’hivern —com blat, ordi o alfals— amb pèrdues d’entre el 10% i el 40%.
En el cas de la fruita, malgrat que part de la producció podrà continuar el seu cicle, el responsable de fruita dolça de la Unió, Jaume Gardeñes, alerta que el valor comercial "baixarà en picat", amb una caiguda de preus d’un 70%.
A Alcarràs (Segrià), el municipi ha estat un dels més castigats. L’alcalde, Gerard Companys, xifra en 2.000 les hectàrees amb danys totals i en unes altres 2.000 les que han perdut almenys la meitat de la producció. L’Ajuntament té previst demanar dimarts una reducció dels mòduls de l’IRPF i explorar altres ajudes per als agricultors afectats.
Segons el regidor d’Agricultura d’Alcarràs, Agustí Camarasa, en algunes finques la pedra ha fet caure fins al 80% dels fruits. Tot i això, assegura que es faran tractaments per mantenir els arbres i poder recuperar la collita l’any vinent, si les condicions ho permeten. Camarasa també ha remarcat l’excepcionalitat d’aquest fenomen en ple mes d’abril, comparant-lo amb altres episodis severs com el de maig del 1999.
La pedregada ha tingut conseqüències greus en camps com el de paraguaians primerencs d’Antoni Moliné, un agricultor d’Alcarràs. “És un any que esperàvem bona collita, i ara ens trobem amb aquesta situació. Se’ns tira el món a terra”, lamenta. Segons Moliné, l’afectació a la seva finca oscil·la entre el 80% i el 90%.
La tempesta també ha generat incertesa laboral. “En mitja hora s’han perdut molts quilos de fruita i també es perdran molts llocs de treball”, apunta un altre productor, Josep Roqué, que adverteix d’un possible estiu complicat si continuen les pedregades.
En algunes zones del Segrià, com Corbins, les xarxes antipedra han funcionat i han evitat danys greus. Tanmateix, no tots els agricultors van tenir temps d’activar-les. Gardeñes denuncia que després de les gelades de 2022 molts pagesos van patir retallades en els imports assegurables i no han pogut ampliar les pòlisses habituals per cobrir riscos com aquest. Segons el sindicat, hi ha moltes finques on no s’ha assegurat ni el 40% de la producció.
Unió de Pagesos insisteix que cal assegurar el potencial productiu del sector davant els efectes creixents del canvi climàtic i reclama ajudes públiques per a la instal·lació de xarxes antipedra i sistemes antigelada. Recorden que en altres països europeus l’administració subvenciona fins al 80% del cost d’aquestes infraestructures, que aquí oscil·la entre 30.000 i 35.000 euros per hectàrea.
El conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, va visitar diumenge Torres de Segre, un dels municipis més afectats. En un missatge a la xarxa X, va assegurar que el Govern està “treballant i en contacte” amb les organitzacions agràries per impulsar mesures de suport. També el president de la Generalitat, Salvador Illa, va expressar públicament el seu suport als pagesos i va afirmar que està seguint l’evolució de la situació per valorar-ne l’impacte.