Amb la diada de Sant Jordi a l'horitzó, les llibreries i les floristeries es preparen per a una de les dates més importants de l'any. Els llibres i les roses, com a element essencial d'aquesta celebració, es mantenen com els protagonistes indiscutibles de la jornada. No podria ser d’altra manera. Però, com cada any, les tendències i les preferències dels lleidatans poden variar. En matèria de lletres, els establiments lleidatans mostren les seves preferències.
A la Llibreria Dalmases de Mollerussa, recomanen el nou llibre de la periodista lleidatana Anna Sáez, L’enverinadora, una història de misteri i mort al municipi de la Granja d’Escarp. Sense marxar de les terres de Lleida, la llibretera Núria Dalmases aposta també pel lleidatà Pep Coll, que ha publicat Els crims de la mel. Per acabar, dues obres a tenir en compte: Crideu la mort errant, digueu-me on va, d’Antònia Vicens, i La segona llista dels meus desitjos, de Grégoire Delacourt.
Per la seva banda, la Llibreria La Fatal de la ciutat de Lleida recomana Orquestra, de Miqui Otero i El loco de Dios en el fin del mundo, de Javier Cercas, una història vaticana sobre religió i conceptes de fe com la promesa de la vida eterna. De lleidatans, també se’n destaquen: La mort de l’altre, de Teresa Ibars, i Onatges, de Montse Torres.
La llibreria Argonauta de Balaguer recomana els llibres dels lleidatans Ramon M. Piqué i Ferran Grau. El Contracte de Ramon M. Piqué narra el fitxatge d’una figura emblemàtica que va marcar una època i un país, explorant les seves vivències i l'impacte que va tenir en el seu entorn. Per altra banda, Hiperrabia de Ferran Grau és un homenatge a La taronja mecànica d'Anthony Burgess, que teixeix uns dramàtics fets reals amb una ficció atrevida.
Entre roses tradicionals i propostes innovadores
Després dels llibres, l’altre gran protagonista del 23 d’abril és la rosa. A Lleida, les floristeries encaren Sant Jordi amb il·lusió i intensitat, en una jornada clau per al sector. La rosa vermella manté el seu protagonisme, però cada cop guanyen més pes les propostes que aporten un toc distintiu sense trencar amb la tradició.
María del Mar Cazorla Martínez, responsable de la floristeria L’Oceller de Lleida, explica com s’encara la campanya des del sector i quines són les opcions més sol·licitades enguany: "La rosa vermella, acompanyada de l’espiga i la senyera, continua sent la més popular entre els clients, tot i que cada cop es poden veure més roses blaves i bicolors". La florista indica que, malgrat aquestes novetats, la vermella continua sent la reina de la diada.
Pel que fa a les novetats d’enguany, apunta que els canvis solen centrar-se en l’envàs i l'embolcall, i que es van afegint elements nous com les roses eternes, que s’han anat consolidant com a alternatives originals any rere any. Amb tot, no s’han detectat grans canvis pel que fa a les tendències generals: els proveïdors mantenen la línia habitual. Cazorla també observa que els lleidatans cada cop busquen més opcions que vagin més enllà de la rosa tradicional.
Entre les preferències actuals, destaquen les composicions que inclouen peluixos, roses amb cúpula o altres detalls que aportin un toc distintiu i personalitzat. Encara que la rosa vermella continua sent imprescindible, també hi ha qui aposta per rams de dotze roses, per exemplars de colors com el blau o el groc, aquest últim amb alts i baixos de popularitat, però la vermella manté el lideratge.
La demanda comença a notar-se ja abans del 23 d’abril, i aquest any, a més, coincideix amb Setmana Santa, cosa que fa que l’activitat sigui encara més intensa. Des de L’Oceller, Maria del Mar Cazorla ha previst demanar entre 5.000 i 8.000 roses i preveu ser present a la Rambla Ferran, a la botiga habitual i també al seu establiment de la Bordeta. Per la seva banda, Isa Canales afirma que la floristeria Canales també es prepara per una gran jornada i que les previsions de demanda són molt altes, amb noves propostes que segueixen la línia tradicional però amb tocs innovadors. "Sant Jordi és un moment màgic, però també un repte logístic. La clau és tenir-ho tot preparat per garantir que cada rosa arribi al client amb la millor qualitat", afegeix.
Sobre la proposta, finalment descartada, de traslladar la celebració als Camps Elisis, Cazorla considera que és millor mantenir-la a la Rambla Ferran. Explica que, "l’experiència ha estat molt positiva i que la gent ja ha fet d’aquest espai un lloc tradicional per celebrar Sant Jordi". A més, destaca que la proximitat d’oficines i llocs de treball fa que sigui una ubicació molt còmoda per a molts ciutadans. Isa Canales comparteix aquesta opinió i afegeix que la Rambla Ferran és un lloc amb molta història per a la diada, amb un ambient únic que atrau tant els lleidatans com als visitants. "No té sentit moure-ho per les obres; la Rambla Ferran funciona molt bé i la gent ja la té com a referència", comenta.
Finalment, Cazorla recomana a aquelles persones que busquen una rosa especial que confiïn en una floristeria de confiança. Recorda que, tot i que molts intenten vendre roses el dia de Sant Jordi, no totes estan en bones condicions, i és per això que val la pena apostar per establiments professionals, que ofereixen flors fresques i de qualitat, a més de propostes originals i cuidades. Isa Canales coincideix que la confiança és fonamental per garantir una bona experiència i una rosa de qualitat, i afegeix:"Una bona rosa no només ha de ser bonica, sinó que ha de tenir una història de qualitat darrere".