La Noguera s'ha afrontat a sis focs des que ha començat l'any segons el portal de dades obertes de la Generalitat, concretament als municipis de Les Avellanes i Santa Linya, Algerri, Camarasa, Balaguer, Torrelameu i actualment està resistint al de Baldomar.

El dimecres 15 a les 13.11 hores del migdia, 60 dotacions dels Bombers, 9 de les quals aèries, treballaven en l'extinció d'un incendi en una zona de conreus i bosc propera al nucli de Baldomar, concretament a Artesa de Segre.
El dijous 16, l'incendi havia arrasat 940 hectàrees i els Bombers van posar el focus d'atenció al flanc oest, per tal d'impedir que el foc avancés cap al massís de Sant Mamet a causa de la seva inaccesibilitat vulnerable. Mentre el foc s'anava menjant la muntanya, el cos d'emergència treballava sense aturador i ja tenia controlats el flanc est, entre Baldomar i Clua, mentre feien una crida als pagesos de la població per tal que llauressin les terres i així crear tallafocs.
20 mitjans terrestres, 4 d'aeris dels Bombers de la Generalitat, una unitat amb una cinquantena d'efectius de la Unitat Militar d'Emergències (EME) de l'Exèrcit atacaven el foc en sincronia
La nit de dijous, la Generalitat va activar el Pla Alfa 3, això implicava el tancament dels accessos a la Serra del Montsec. Concretament, pel que fa a la vegueria de Lleida van quedar tancats els municipis de Vilanova de Meià, la Baronia de Rialb, Àger, Artesa de Segre, Camarasa, Ivars de Noguera, Les Avellanes, Santa Linya i Os de Balaguer.

La meteorologia, però, tampoc era un factor que ajudava a l'extinció de l'incendi, ja que a Baldomar s'havia arribat a temperatures màximes de 41,3 graus i segons dades de l'estació automàtica de Baldomar, la zona seguia sense pluges i amb vents que circulaven a 25,2 quilòmetres per hora.
"Estem davant d'una situació complicada, perquè cada dia que passa les temperatures van pujant i això pot ser preocupant", declarava el cap d'intervenció de l'incendi de Baldomar, Jordi Martín.
La situació d'emergència, però, també ha generat divergències entre els responsables de la zona. L'alcalde de Lladurs, Daniel Rovira, expressava aquest matí la seva opinió respecte a les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de la zona, ja que considera que són uns grans coneixedors del territori i se'ls està desplaçant del focus del problema. "Les ADF van controlar l'incendi, però van arribar els Bombers i els van convidar a marxar. Jo crec que si les coses s'haguessin fet més bé, avui no estaríem tots aquí", subratlla Rovira.

Avui, l'incendi continua avançant valerosament per la serra de Sant Mamet i ja ha cremat unes 1.100 hectàrees segons fonts dels Bombers de la Generalitat. Els Agents Rurals han tancat els accessos al Montsec d'Ares, de Rúbies i la Baronia de Rialb per l'elevat risc d'incendi a la zona. A conseqüència de la situació, el recorregut congost de Mont-Rebei no podrà visitar-se a peu fins que millorin les condicions climatològiques. D'altra banda, a l'alçada de Corçà, els cotxes han de girar cua i no poden accedir a la Pertusa.
Els incendis forestals comporten una crema del territori, però al mateix temps, comporten una decepció personal per part de la gent que l'habita i es poden prevenir. Per això, veïns de Baldomar com el Ricardo Monfort, reclamen un pla forestal de Catalunya i buscar un terme mig entre la preservació del territori. Agraint al mateix temps, l'esforç imponent dels Bombers de la Generalitat, els Agents Rurals, els ADF i tots els pagesos que han contribuït a formar fronteres pel foc i han defensat la terra amb "ungles i dents".
