La UdL transforma residus agrícoles en productes biofuncionals
La Universitat de Lleida (UdL) participa en el projecte transfronterer NEWPOWER, que reuneix 10 socis de l'Estat espanyol, França i Portugal per convertir residus agrícoles i forestals en productes biofuncionals per als sectors alimentari, farmacèutic, biotecnològic i l'agricultura ecològica. Amb un pressupost d'1,3 milions d'euros finançats pel programa Interreg Sudoe, la UdL gestionarà 140.000 euros.
Aquest projecte té com a objectiu abordar els residus agrícoles i forestals, cada vegada més abundants a causa de l'abandó rural, que contribueixen a l'augment d'incendis al sud d'Europa. A través d'un treball col·laboratiu entre institucions públiques i privades, s'optimitzaran processos per generar energies renovables i productes de gran valor afegit.
El grup de Noves Tecnologies de Processament d'Aliments de la UdL participarà en l'obtenció de productes biofuncionals mitjançant tecnologies innovadores, que podrien ser aplicats als sectors agroalimentari, farmacèutic i biotecnològic, com explica el catedràtic Robert Soliva.
A més de la UdL i la UVigo, altres socis inclouen les universitats de Saragossa i Minho, centres de recerca i diverses empreses del sector, que treballaran en processos com l'extracció ecològica de productes de valor afegit, l'encapsulació de compostos actius i la creació de productes com biocombustibles, bioplàstics i aliments funcionals. El projecte, que es desenvoluparà fins a finals de 2026, també realitzarà un estudi de viabilitat tècnica i econòmica dels processos desenvolupats.