La Universitat de Lleida (UdL) participa en el projecte transfronterer NEWPOWER, que reuneix 10 socis de l'Estat espanyol, França i Portugal per convertir residus agrĂcoles i forestals en productes biofuncionals per als sectors alimentari, farmacèutic, biotecnològic i l'agricultura ecològica. Amb un pressupost d'1,3 milions d'euros finançats pel programa Interreg Sudoe, la UdL gestionarĂ 140.000 euros.
Aquest projecte tĂ© com a objectiu abordar els residus agrĂcoles i forestals, cada vegada mĂ©s abundants a causa de l'abandĂł rural, que contribueixen a l'augment d'incendis al sud d'Europa. A travĂ©s d'un treball col·laboratiu entre institucions pĂşbliques i privades, s'optimitzaran processos per generar energies renovables i productes de gran valor afegit.
El grup de Noves Tecnologies de Processament d'Aliments de la UdL participarà en l'obtenció de productes biofuncionals mitjançant tecnologies innovadores, que podrien ser aplicats als sectors agroalimentari, farmacèutic i biotecnològic, com explica el catedrà tic Robert Soliva.
A més de la UdL i la UVigo, altres socis inclouen les universitats de Saragossa i Minho, centres de recerca i diverses empreses del sector, que treballaran en processos com l'extracció ecològica de productes de valor afegit, l'encapsulació de compostos actius i la creació de productes com biocombustibles, bioplà stics i aliments funcionals. El projecte, que es desenvoluparà fins a finals de 2026, també realitzarà un estudi de viabilitat tècnica i econòmica dels processos desenvolupats.