La UdL transforma residus agrĂ­coles en productes biofuncionals

Un projecte europeu amb un pressupost d'1,3 milions d'euros busca generar energies renovables i productes de valor afegit per als sectors alimentari, farmacèutic i biotecnològic
Imatge de Paco Armengo (13)
photo_camera Imatge de Paco Armengo (13)

La Universitat de Lleida (UdL) participa en el projecte transfronterer NEWPOWER, que reuneix 10 socis de l'Estat espanyol, França i Portugal per convertir residus agrícoles i forestals en productes biofuncionals per als sectors alimentari, farmacèutic, biotecnològic i l'agricultura ecològica. Amb un pressupost d'1,3 milions d'euros finançats pel programa Interreg Sudoe, la UdL gestionarà 140.000 euros.

Aquest projecte té com a objectiu abordar els residus agrícoles i forestals, cada vegada més abundants a causa de l'abandó rural, que contribueixen a l'augment d'incendis al sud d'Europa. A través d'un treball col·laboratiu entre institucions públiques i privades, s'optimitzaran processos per generar energies renovables i productes de gran valor afegit.

El grup de Noves Tecnologies de Processament d'Aliments de la UdL participarà en l'obtenció de productes biofuncionals mitjançant tecnologies innovadores, que podrien ser aplicats als sectors agroalimentari, farmacèutic i biotecnològic, com explica el catedràtic Robert Soliva.

A mĂ©s de la UdL i la UVigo, altres socis inclouen les universitats de Saragossa i Minho, centres de recerca i diverses empreses del sector, que treballaran en processos com l'extracciĂł ecològica de productes de valor afegit, l'encapsulaciĂł de compostos actius i la creaciĂł de productes com biocombustibles, bioplĂ stics i aliments funcionals. El projecte, que es desenvoluparĂ  fins a finals de 2026, tambĂ© realitzarĂ  un estudi de viabilitat tècnica i econòmica dels processos desenvolupats. 

Comentaris