Opinió

Com l’administració alimenta els menjadors escolars

Fa unes setmanes va sortir publicat el plec de clàusules administratives per a la licitació de menjadors escolars a la comarca del Segrià, procés que s'obté gràcies a unes puntuacions que s'atorguen en funció de diferents criteris avaluatius, i un cop ens el vam llegir i vam arribar a l'Article 15: "Criteris de valoració de propostes", ens vam posar les mans al cap perquè els productes que tenen menys puntuació són els ecològics. Com s'entén?


Anem a fer pedagogia

Un dels aspectes que s'avaluen és el tipus de producte ofert. Així doncs, apareixen classificats en tres grups: productes de la província de Lleida (producte convencional), productes ecològics de la província de Lleida i productes de producció integrada i de la província de Lleida. Anirem a pams perquè sigui entenedor.
Producció convencional és tota aquella que no és ecològica, l'ecològica volem creure que tothom sap quina és, i la integrada que potser és la menys coneguda, és aquella què té en compte el respecte pel medi ambient, però on es poden utilitzar de manera regulada productes agroquímics (herbicides i plaguicides químics amb unes limitacions). De fet, actualment tota la producció convencional ha de fer, per normativa, gestió integrada de plagues i, per tant, hi ha poca diferència avui dia entre una producció integrada i una producció convencional.


Entenent aquesta classificació, el moll de l'os d'aquest plantejament és la repartició de puntuació de cada categoria. I quina és la menys valorada? Exacte, com ja hem dit a l'inici, la que ofereix productes ecològics. I no només això, sinó que si tant als productes convencionals com ecològics la puntuació màxima per criteri és d'1 punt, en la fruita i oli de la producció integrada la seva puntuació és d'1,5 punts.


És a dir, com més ens esforcem per cuidar, des de la producció ecològica, que els aliments siguin sans, de qualitat, que les nostres finques gaudeixin de biodiversitat animal i de cobertes vegetals, en una terra on la gran majoria de productores són de fruita dolça i on, cada cop més, hem d'adaptar els cultius i tractaments a un flagrant problema com és el canvi climàtic, no és que no se'ns doni un cop de mà i se'ns valori per la feina feta, sinó que ni tan sols les administracions l'equiparen amb la resta de produccions existents. Ens sentim més penalitzats que afavorits i creiem que els infants de la nostra comarca es mereixen menjar el millor, havent-hi actualment producció ecològica i de proximitat.

Els discursos en boca d'administracions i classe política, arran de les mobilitzacions de fa uns mesos queden buits de contingut si no se'ns escolta. Perquè l'educació alimentària que passa per les escoles, ens necessita a tots els agents caminant cap a la mateixa direcció.

Comentaris