Descobertes les primeres restes humanes a la Cova Gran de Santa Linya

L’esquelet parcial de Linya, una dona que va viure fa 14.000 anys, aporta noves dades sobre la presència humana a la Noguera i el seu estil de vida basat en la caça i la recol·lecció

El Museu de la Noguera. Foto: Arxiu
photo_camera El Museu de la Noguera. Foto: Arxiu

Els orígens de l’Homo sapiens continuen sent un camp d’investigació en constant evolució, i la seva presència es documenta a través de les restes materials trobades en jaciments arqueològics. A la comarca de la Noguera, la Cova Gran de Santa Linya és un punt clau per entendre aquesta història. Recentment, s’hi ha descobert un conjunt d’ossos humans pertanyents a un mateix individu, anomenat Linya. Malgrat que l’esquelet és incomplet, aporta informació valuosa sobre els habitants de la zona fa 14.000 anys, que vivien de la caça i la recol·lecció.

L’estudi de les restes ha estat liderat per un grup de paleoantropòlegs de la Universitat Complutense de Madrid, sota la direcció del Dr. Adrián Pablos. L’anàlisi de 120 fragments ossis ha permès determinar que Linya era una dona adulta, acostumada a tasques físiques exigents i a desplaçaments llargs.

Aquesta troballa és especialment rellevant perquè representa les primeres restes humanes documentades a la Cova Gran, un enclavament ocupat durant més de 50.000 anys. A més, el descobriment obre noves perspectives sobre el paper de les dones prehistòriques a la Noguera.

L’estudi s’ha presentat dins la col·lecció ‘En femení’, coordinada pel Museu de la Noguera. La fitxa ha estat elaborada per investigadors del Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Universitat Autònoma de Barcelona: Javier Sánchez Martínez, Rafael Mora, Susana Vega i Jorge Martínez-Moreno.

Comentaris