L'Ajuntament de Linyola i els veïns del municipi van acordar aquest dimecres que no permetran la instal·lació de la planta de biogàs que projecta el grup danès Copenhagen Infrastructure Partners (CIP). El consistori va convocar una reunió a la Sala del Sindicat per explicar els detalls del projecte, un cop es va presentar la documentació; segons va explicar Àlex Mases, el consistori no es va voler pronunciar abans perquè calia estudiar la possible viabilitat com a generadors d'energia renovable.


L'alcalde de Linyola, Àlex Mases va explicar amb detall totes les deficiències que els tècnics van detectar en el projecte, detalls que el converteixen en una "greu amenaça mediambiental i social", per les dimensions del complex, la proximitat al municipi, i per la quantitat de trànsit pesat que generarà al llarg de l'any. El projecte estableix una distància de 400 del nucli urbà, i segons l’ajuntament hauria d’estar a un mínim de 750, pel que fa al trànsit pesant es calcula que al llarg de l'any i circularien al voltant de 24.000 vehicles anuals.
Pel que fa a la quantitat de residus que la planta hauria de tractar per tal que fos rendible, estarien parlant de 300.000 tones de purins, 125.000 tones de llit o fems, 20.000 tones de residus d'indústria alimentària, 40.000 tones de fangs d'escorxador i 20.000 de restes d'escorxador entre altres que sumarien un total de 505.000 tones anuals

La contrapartida que ofereix el projecte de CIP, és una producció de 227 GWh a l'any el que representa el consum de 26.000 habitatges, també generaria 30 llocs de treball directes i 200 indirectes. Segons l'alcalde també caldria contemplar els impostos que s'aplicarien, construcció, l'IBI i altres, però no compensarien els "perjudicis que ocasionaria la proximitat al municipi".

L'alcalde i l'equip de Grover van comptar amb el suport dels centenars de linyolencs que van assistir a la reunió, per tal que el consistori es negui a autoritzar la construcció de la planta. En aquest sentit, Mases va destacar que la pròxima setmana es reunirà amb el departament d'Urbanisme, per exigir que es desestimi el projecte.
Àlex Mases va etzibar que no és possible que els municipis "s'hagin de menjar el marrón" d'aquestes situacions sobre renovables, i no siguin les administracions les que despleguin un pla integral o global per a tota Catalunya
Segons Mases, el consistori l'hi preocupa que s'incrementi el trànsit a la carretera entre Balaguer i Mollerussa i que comprometi les previsions de creixement urbanístic del poble. Per tot això, han demanat una reunió amb els responsables territorials del departament de Territori, per plantejar aquestes qüestions.
El projecte que ens han presentat no té cabuda ni a Linyola ni a 50 quilòmetres, ens preocupa que la planta sigui “un pol d’atracció de residus de tot Catalunya i de l’estranger