Els fons Next Generation "reguen" Ponent amb 287 milions

Empreses i corporacions locals capten la majoria de l'import i la resta va a centres de recerca, entitats i particulars

Trobada de la consellera d'Economia, Natàlia Mas, amb representants del Grup Alier. Foto: ACN
photo_camera Trobada de la consellera d'Economia, Natàlia Mas, amb representants del Grup Alier. Foto: ACN

Les comarques de Ponent han obtingut fins ara un total de 287,2 milions d'euros dels fons Next Generation per a gairebé 5.000 beneficiaris.

Entre aquests hi ha 1.192 empreses (el 98% són pimes), 87 corporacions locals, 3.607 particulars, 43 entitats sense ànim de lucre, 15 centres de recerca i formació i 12 entitats del sector públic. De l'import captat, el 40% s'ha assignat a empreses (108,5 milions), el 21% a corporacions locals (60,6 milions), el 8% a centres de recerca (22,1 milions) i la resta es divideix entre els altres beneficiaris.

La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha donat a conèixer aquestes dades aquest dimecres durant una visita al grup Alier de Rosselló (Segrià).

Precisament el grup Alier és una de les principals empreses beneficiàries a Ponent dels fons Next Generation, ja que s'ha adjudicat 17,6 milions d'euros per invertir en projectes de sostenibilitat i economia circular.

A més, juntament amb Engie, han obtingut 6,1 milions per construir la planta de biomassa "més gran de l'Estat" dedicada a l'autoconsum d'energia tèrmica en el procés productiu d'una fàbrica, ha dit Mas Guix. Altres beneficiaris són la Corporació Alimentària de Guissona per un projecte vinculat a la instal·lació d'una caldera de biomassa o Avícola de Lleida, que disposarà de 5,1 milions per a projectes de traçabilitat i seguretat alimentària, entre altres. D'altra banda, Copisa ha rebut 30 milions per construir la nova estació d'autobusos de Lleida.

En el cas de les corporacions locals, destaquen els 18,5 milions d'euros que rebrà l'Ajuntament de Lleida per implementar les Zones de Baixes Emissions (ZBE), així com la millora de la sostenibilitat del transport urbà, amb l'adquisició d'autobusos elèctrics, nous eixos de vianants i carrils bici i la rehabilitació energètica i d'accessibilitat del Palau de Vidre. Per la seva part, la Diputació de Lleida rebrà 4 milions que destinarà a la transformació digital dels municipis de menys 20.000 habitants, a la via verda de la Noguera baixa, a les vies blaves del Segre i el Cardener i a diferents millores al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Pel que fa als centres de recerca i formació, el principal beneficiari és la Universitat de Lleida (UdL), que ha captat 7 milions d'euros. Els destinarà a la formació de joves doctors, a atraure talents i a contractar demandants d'ocupació en el camp de la recerca i la innovació.

Així mateix, el Centre de Recerques Biomèdica de Lleida (IRBLleida) tindrà més de 3 milions d'euros per a dos projectes d'investigació de medicina personalitzada de precisió. I en les entitats sense ànim de lucre, destaquen els 11 milions assignats a la Fundació Privada Agropecuaria de Guissona per construir una residència geriàtrica, mentre que l'Associació Alba en rebrà 1 per a l'Espai Comunitari "La Bassa".

"Animem a les empreses a observar aquestes dades i a participar en les convocatòries obertes", ha manifestat Mas Guix, que ha afegit que "des de la Generalitat tindran tot el suport" per ajudar-les a analitzar quines oportunitats queden encara per desplegar.

A més, la consellera d'Economia ha dit que es pot "maximitzar" l'arribada dels fons després de recordar que les línies Perte de l'Estat s'han concentrat "molt en l'àmbit industrial" i de constatar que les empreses catalanes han obtingut una proporció de fons "destacada", tot i que en el total de la convocatòria, "el 70% d'aquests recursos han quedat deserts".

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement