Entrar en un castell medieval sempre impressiona. Sobretot si deixem la nostra ment marxar amb la imaginació cap aquell temps tan llunyà en què es varen anar aixecant, a cop de pedra, aquestes grans fortificacions. A Lleida en tenim unes quantes que avui són obertes al públic per a ser visitades i conèixer la seva història, i també per a gaudir d’espectacles dins.
Per exemple, la música ens ofereix la possibilitat de fer un viatge a aquest temps medieval, al segle XI on té el seu origen el castell de Concabella, dissabte 15 de març, a les set de la tarda. Serà aleshores quan, dins de la vuitena edició del JazzConcabella, al castell del municipi d’Els Plans de Sió, els Benavent, Di Geraldo i Serrano Trio, ofereixin el seu recital de flamenc en clau de jazz. Aquesta formació que actuarà en aquest marc insòlit del patrimoni medieval de la Segarra són l’Antonio Serrano, harmònica, el Carles Benavent, baix elèctric i el bateria i percussionista Tino Di Geraldo. La interpretació d’aquests tres músics, que havien col·laborat amb el guitarrista Paco de Lucía, ompliran d’atmosfera jazzística aquest espai tan especial entre parets mil·lenàries.
Sentir cada vibració de les notes musicals en aquest edifici tan singular és una experiència cultural amb, com a mínim, dos propòsits: que ens arribi l’efecte de la interpretació musical i fer-nos conscients de la importància de comptar amb elements patrimonials les parets i fonaments dels quals ens expliquen la
història del país en primera persona.
Així és com l’associació cultural Amics del Castell de Concabella aconsegueix el seu digne propòsit d’atansar la cultura al territori. Obrint la porta del castell, ens obre una porta a la cultura. Aquesta entitat sense ànim de lucre organitza presentacions de llibres, concerts, conferències, recitals. Tot va començar amb un festival de música clàssica l’any 2005, i l’any 2014 van crear l’associació. Al capdavant d’aquesta hi ha l’Enric Ribalta. Flautista professional, Ribalta imparteix classes d’aquest instrument a l’escola municipal de Tàrrega i també forma part com a músic de l’orquestra simfònica Julià Carbonell (OJC) de Lleida.
Qui millor per apreciar la música i la cultura en general. Satisfet per com cada any els actes que organitzen van fent seguidors fidels, ens explica que “s’ha creat un moviment de gent que ens va visitant regularment. Venen dels voltants, de Lleida, d’Igualada... I per a nosaltres mateixos poder gaudir d’aquests concerts és una experiència magnífica. Estem molt contents que el castell sigui l’excusa, el pol d’atracció”.
A l’abril, poesia i més música
Dissabte 5 d’abril a les set de la tarda, serà la poesia la que ens obrirà les portes del castell de Concabella. S’hi celebrarà el recital Casasses i Viladot, a càrrec del poeta i rapsode Enric Casasses, que tornarà a retre homenatge amb els seus poemes a l’escriptor i poeta d’Agramunt Guillem Viladot. La franquesa de la poesia alimentarà els esperits en un espai modelat per l’austeritat de la pedra.
I al mateix lloc, ambé a les set de la tarda, però del dissabte 26 d’abril, el castell de Concabella tornarà a ser escenari d’un gran concert. En aquest cas, amb la veu i guitarra de Ramon Miravet i l’acompanyament del guitarrista Guillem Callejón. I actuaran també amb ells l’Òscar Ferret al piano i tocant el contrabaix, Jordi Mestres.
Podeu consultar totes les activitats de la programació cultural al castell de Concabella al seu espai a internet -castelldeconcabella.cat-, així com ho trobareu també al blog dels Amics del Castell.
Els amics del castell ja preparen l’edició de l’any que ve, que estarà dedicada als deu anys del festival de música que, l’any 2005, va donar sortida a aquest gran estímul cultural a la Segarra. De manera consecutiva cada any, amb l’excepció de l’any 2020 per causa de la pandèmia de la Covid-19, no han faltat mai a convocar concerts i activitats que revifen el territori i donen a conèixer aquest castell tan insigne de les terres de Lleida. “Aquesta vintena edició ens fa molta il·lusió i mirarem de fer alguna cosa que faci patxoca”, diu el president de l’associació cultural dels Amics del castell de Concabella, que compta amb un centenar de socis.
El mateix castell ja té quatre centres d’interpretació que, de manera autònoma, apropen els visitants a la fortificació medieval. Ho fan de la mà de l’escriptor local Manuel de Pedrolo, amb la visita a l’espai que li han dedicat a ell i també en un altre espai al fons documental del literat. El recinte també ha adaptat dos espais per al Centre d’Interpretació dels castells de Sió i per al Centre d’Interpretació dels Secans de Lleida.
Fins al 30 de març, al castell es pot visitar l’exposició A l’ombra dels lledoners del pintor de Sant Feliu de Llobregat Jaume Amigó, amb casa i taller al poble de l’Alzina de Ribelles, a la comarca de la Noguera.