La Dolors ha quedat amb unes amigues per prendre un cafè i xerrar una estona, com cada setmana. Després de la pandèmia, aquests moments de trobada han guanyat encara més valor en la seva vida. Queden a El Bar Social d’Alamús (Segrià), l'espai que s'ha convertit en el centre neuràlgic del poble: és el lloc ideal per fer-ho. “Em sembla genial poder venir a fer un cafè i xerrar una estona és el millor del dia”, comenta.
El Bar Social és un espai senzill però acollidor, amb taules petites repartides per tota la sala i una barra que convida a fer una bona conversa. La llum natural entra per les finestres, omplint el local d’una sensació de calma i proximitat. Aquí, els veïns s’hi reuneixen per passar temps junts, parlar de la vida, fer tornejos de botifarra i gaudir de la companyia, a vegades, massa difícil d’aconseguir.
Mari, una de les treballadores del bar, explica com la gestió pública ha fet una gran diferència. “El tracte amb els avis és molt més proper, ens coneixem de tota la vida i això fa que l’ambient sigui molt més familiar”. El Bar Social no només és un lloc on es poden gaudir menjars i begudes a preus assequibles, sinó també un espai on la gent gran, molts dels quals han crescut al poble, poden reunir-se per passar temps junts.
Les taules de fusta i les cadires amaguen les històries de molts anys. Els matins, sobretot, es veu una gran quantitat d’homes pagesos que “s’hi reuneixen per parlar de les collites, del temps i de les seves coses”, relata la Dolors.
Un projecte municipal amb vocació social
Després d’una sèrie de gestions fallides per part d’empreses privades, l’Ajuntament d’aquest municipi de 800 habitants va decidir prendre les regnes del Bar Social a partir de l’octubre, amb l'objectiu de mantenir viu el vincle entre els veïns. L’alcalde Toni Bosch afirma que “aquest espai no només era essencial per a la convivència social, sinó que representa l’únic lloc on podíem trobar-nos tots”. La compra i gestió del bar per part de l’Ajuntament era imprescindible, apunta.
I així va néixer un dels projectes més ambiciosos del Bar Social: Un plat calent a taula, un programa que ofereix menús saludables i econòmics a les persones grans o en situació de risc. Menús que utilitzen productes de proximitat i ecològics, amb l'objectiu de garantir que ningú quedi al marge. “Era impossible implementar aquest projecte amb la gestió privada anterior. Ara, gràcies a la gestió pública, podem oferir un servei essencial per a aquells que més ho necessiten”, afegeix l’alcalde.

El Bar Social com a motor cultural i comunitari
A més dels àpats econòmics, el Bar Social ha esdevingut un pol cultural i social del municipi: activitats per a infants, concerts de música local i altres esdeveniments estan previstos per al futur amb l'objectiu de donar vida a l'espai i crear un ambient animat i participatiu. “M’agrada que al bar passin coses més enllà del cafè. Els nens també tenen un lloc on poder jugar i fer activitats”, comenta la treballadora.
L’experiència del Bar Social ha estat tan positiva que l’alcalde Bosch anima altres municipis a seguir aquest model. “Els pobles petits necessiten serveis propis. Gestionar espais així directament és una bona manera de garantir-ne l’èxit i dinamitzar la vida local”, conclou.