El Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) ha presentat un informe que analitza la subocupació entre els joves de 16 a 34 anys a Catalunya. Els resultats indiquen que la sobrequalificació és especialment elevada entre les persones més joves i aquelles d’origen estranger, amb un 33,8% de sobrequalificació objectiva per a joves nascuts fora de Catalunya, comparat amb el 18,3% dels nascuts a Catalunya o Espanya.
L'informe revela que, actualment, el 22,7% dels joves amb estudis postobligatoris es troben en una situació de sobrequalificació, tot i que aquest percentatge ha disminuït respecte al 30,7% de fa una dècada. En canvi, un 7,1% de la joventut treballadora està en jornades parcials no adequades, un increment respecte al 5,3% del 2012.
Les dades mostren que la subocupació afecta més la indústria i els serveis, amb una major incidència en els contractes temporals i les jornades parcials. A més, la subocupació repercuteix negativament en les condicions de vida dels joves, empitjorant l'emancipació i augmentant el risc de pobresa.
El CTESC proposa diverses mesures per afrontar aquesta problemàtica, com ara la creació d'incentius per a ofertes laborals que redueixin la subocupació, promoure la formació en sectors emergents i garantir orientació professional contínua.
L'informe ha estat presentat en un acte que ha comptat amb la participació de diverses autoritats, incloent la secretària d'Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat, Teresa Llorens.