Augment significatiu en la collita de poma a Catalunya per al 2024

Catalunya preveu una collita de 268.770 tones de poma per al 2024, un increment del 13% respecte a l'any anterior, segons Afrucat i Acció Climàtica.
Treballador collint peres en iuna finca dels Alamús. Foto: Anna Berga
photo_camera Treballador collint peres en iuna finca dels Alamús. Foto: Anna Berga

La previsió de collita de poma a Catalunya per al 2024 es situa en 268.770 tones, un 13% més que el 2023 i un 3% per sobre de la mitjana dels darrers cinc anys. Aquesta previsió positiva s'aplica a totes les varietats, amb especial èmfasi en les Fuji, Granny Smith i Gala. No obstant això, encara es troba lluny del potencial productiu català, que ha estat afectat per diverses inclemències meteorològiques, com la sequera, la pedra i les gelades dels últims cinc anys, segons Joan Serentill, president del Comitè de Llavor d'Afrucat.

Les regions productores de Girona i Lleida continuen expandint les seves plantacions. A Girona, s'espera collir el 36% de la producció total de poma, mentre que Lleida concentrarà el 64% restant. La previsió de producció de poma a Lleida és de 171.580 tones, un 15% més que l'any passat i en línia amb la mitjana dels darrers cinc anys. A Girona, es preveuen 96.290 tones, un augment del 12% respecte al 2023 i un 10% per sobre de la mitjana 2019-2023.

El director general d'Afrucat, Manel Simon, ha destacat l'objectiu de les noves plantacions de pomes i peres: "Recuperar el mercat espanyol i substituir la competència". A Lleida, les varietats més plantades són la Golden, Fuji i Gala, mentre que a Girona, les més comunes són la Golden, altres de tardor i la Cripps Pink. En el cas de la pera, la varietat conference és la més plantada, seguida de la william's, l'ercollini i la llimonera.

Joan Gòdia, director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha subratllat la importància de la recerca per afrontar els nous reptes climàtics. Gòdia ha remarcat que "la sostenibilitat és un dels eixos de l'estratègia alimentària de Catalunya, reforçada pel foment del consum de proximitat".

Malgrat les bones notícies per a la collita de poma, la producció de pera preveu una caiguda del 36% respecte a l'any passat, una dada que ja havia estat anunciada pel sector fa un mes. Aquest descens contrasta amb l'augment previst en la collita de poma, posant de manifest la variabilitat en la producció de fruites a Catalunya.

Comentaris