La Generalitat llança els Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya

Els premis inclouen categories per avaluar el millor oli, l'embalatge i el maridatge, amb jurats formats per experts del sector
Oli d'oliva. Foto: Arxiu
photo_camera Oli d'oliva. Foto: Arxiu

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de Catalunya ha posat en marxa els Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra amb la intenció de posar en valor els olis d’oliva verge extra produïts a la regió. L’objectiu d’aquests guardons és reconèixer i promocionar els olis d’excel·lent qualitat elaborats a Catalunya, ressaltant les seves qualitats sensorials excepcionals.

A través d’aquests premis, el departament busca incrementar la consciència pública sobre el valor dels olis d’oliva verge extra catalans, alhora que impulsa la seva presència en el mercat alimentari i la restauració. La iniciativa forma part del Pla d’Acció de l’Oli d’Oliva 2024-2026, que preveu diverses estratègies per donar suport al sector.

Requisits i Participació

Podran optar als premis totes les empreses productores, envasadora o comercialitzadora d’oli d’oliva verge extra que estiguin degudament inscrites al Registre d’Indústries Agràries i Alimentàries de Catalunya (RIAAC) i que operin amb oliveres situades a la regió. Els olis presentats han de complir amb els estàndards establerts pel Reglament Delegat (UE) 2022/2104, i hauran de ser etiquetats correctament per a ser admesos al concurs.

La recollida de les mostres serà gestionada per una empresa especialitzada que garantirà la integritat dels mostres a través d’un sistema de traçabilitat.

Categories i Jurat

Els premis s’atorgaran en diverses categories: millor oli en tast, millor embalatge i millor maridatge. Els jurats seran formats per experts en cada àrea, incloent membres del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya, representants de la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, el Barcelona Centre de Disseny i l’Associació Clúster del Packaging, així com professionals de la Fundació Alícia i del sector de la restauració.

Els guanyadors rebran un guardó i un diploma acreditatiu en la gala de la Nit de l’OOVE Català.

Iniciatives per al Futur

El Pla d’Acció de l’Oli d’Oliva 2024-2026 no només inclou els premis, sinó que també contempla diverses iniciatives per potenciar el sector. Això inclou la creació d’una guia dels millors olis, la promoció dels beneficis socials i mediambientals de l’oli d’oliva, i l’impuls de l’oleoturisme. A més, es fomentarà la formació en qualitat i producció d’oli i es promourà l’ús de l’OOVE en serveis de menjadors i càterings.

Una de les metes claus del Pla és la creació de l’Institut Català de l’Oli d’Oliva Verge Extra, que serà responsable de coordinar i gestionar les diverses iniciatives i projectes del sector.

Amb aquestes accions, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural pretén reforçar la posició del sector de l’oli d’oliva verge extra català tant a nivell nacional com internacional.

Comentaris