La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu una disminució del 50% en la producció d'oli d'oliva per aquesta campanya, amb una estimació de 16.500 tones, en comparació amb les 32.674 tones de la campanya anterior (2023/24) i les 15.084 tones de 2022/23.
Antoni Galceran, portaveu d'oli d'oliva de la FCAC, alerta que "en dues de les tres darreres collites, la producció ha estat gairebé la meitat de la mitjana. Aquesta reducció implica un augment significatiu de les despeses per a les cooperatives, que podrien arribar a tancar els molins si la producció no cobreix els costos".
Les pluges i condicions meteorològiques de les pròximes setmanes podrien millorar lleugerament la collita, però els arbres ja han expulsat part del fruit per falta d'aigua, i la càrrega no és suficient.
Producció per províncies
La major caiguda es preveu a Tarragona, especialment a Baix Ebre i Montsià, on normalment es concentra la major part de la producció. La collita a Camp de Tarragona podria reduir-se de 23.125 tones a només 8.000.
A Lleida, la producció descendeix un 20%, passant de 8.813 a 7.000 tones. El reg de suport ajuda a salvar la collita en algunes zones, mentre que en el secà les expectatives són molt baixes.
Finalment, s'espera un lleuger augment a Girona i Barcelona, arribant a 1.500 tones després de dues campanyes difícils, on la producció va caure a 800 tones.
Previsions de mercat
A nivell espanyol, es preveu una producció aproximada de 1.290.000 tones, recuperant-se a nivells mitjans estatals després de dues campanyes consecutives per sota de 850.000 tones.
A la resta de productors mundials, no es preveu un augment significatiu de la producció, de manera que l'oferta d'oli d'oliva a nivell global continuarà equilibrada, ajudant a mantenir els preus de l'oli verge extra en origen, sense caure per sota dels llindars que perjudiquin la sostenibilitat del sector.