La clau d'aquesta transformació en l'atenció mèdica radica en pràctiques de "humanització". S'han introduït sedacions lleugeres de precisió i s'ha incorporat activament a les famílies en el procés de cura. Aquestes pràctiques, segons el Dr. Caballero, no només estan respaldades científicament, sinó que també marquen un nou paradigma en l'atenció mèdica que va més enllà de la simple aplicació de tractaments convencionals.
La sedació, abans limitada a la via intravenosa, ara inclou també la inhalada, la qual cosa ofereix opcions més personalitzades i efectives per controlar el dolor dels pacients crítics. La inclusió del farmacèutic i del fisioterapeuta en la rutina diària de la UCI, així com el major implicació de les famílies, ha demostrat ser beneficiosa per a la recuperació i el benestar del pacient.

Foto: Anna Berga
L'Impacte en la Durada de l'Estada: De 8 a 5.8 Dies
Aquesta nova aproximació ha demostrat la seva eficàcia en la pràctica. En el cas de Lleida, l'estada mitjana dels pacients a la UCI s'ha reduït significativament, de 8 dies a tan sols 5.8 dies. "El pacient està més despert, més actiu i comunicatiu; se li pot retirar la ventilació abans, permetent una sortida més primerenca i en millors condicions", argumenta el Dr. Caballero.
Aquest canvi de procediment també s'ha acompanyat d'un equip de la UCI que detecta de manera precoç pacients crítics i semicrítics en altres àrees de l'hospital. Aquesta anticipació, segons el doctor, no només millora l'atenció, sinó que ha contribuït a reduir la mortalitat dels pacients crítics, tot i que no es proporcionen xifres específiques.
Curs SEDUCI 2023

Foto: Anna Berga
Per difondre aquestes pràctiques innovadores, l'Hospital Arnau de Vilanova organitza el curs SEDUCI 2023, que reuneix a més de 150 professionals de les UCIs de tot l'estat. Aquest esdeveniment, que es celebra anualment, té com a objectiu principal proporcionar formació teòrica i pràctica sobre estratègies de sedació, analgèsia i maneig del deliri en pacients crítics.
El curs abasta sis mòduls teòrics i sis tallers pràctics, cobrint temes com monitorització objectiva del dolor, activitat cerebral, sedació inhalada i maneig de dispositius de comunicació avançada. S'assenyala la importància de la presència i l'empoderament de les famílies a la UCI, així com la necessitat d'ampliar els horaris de visita després de la pandèmia de la covid-19.
Innovació en la Cura de Pacients Crítics
L'experiència de Lleida ofereix una perspectiva inspiradora sobre com la innovació en l'atenció mèdica, centrada en la humanització i l'aplicació de pràctiques respaldades científicament, pot tenir un impacte significatiu en la recuperació i el benestar dels pacients crítics. La reducció en la durada de l'estada a la UCI és un indicador tangible que aquestes estratègies no només milloren la qualitat de l'atenció, sinó que també optimitzen els resultats clínics. Aquest enfocament, compartit a través del curs SEDUCI, promet influir positivament en l'atenció mèdica a nivell nacional.