El sector vitivinícola de Catalunya en perill

Unió de Pagesos denuncia la caiguda de la superfície vinícola i proposa mesures com l'augment del preu del raïm i la millora del regadiu
Vinyes vinya raïm collita vi viticultors viticultura - foto: JARC
photo_camera Vinyes vinya raïm collita vi viticultors viticultura - foto: JARC

Catalunya està experimentant una disminució significativa de la superfície dedicada a la vinya, amb unes 1.000 hectàrees que han deixat de ser replantades en els darrers vuit anys, segons Unió de Pagesos. Josep Marrugat, responsable del sector vinícola del sindicat, assenyala que la major part d'aquesta pèrdua es concentra en àrees de secà com la Conca de Barberà, l'Alt Camp i el Pallars Jussà, però també afecta regions com la Terra Alta i el Penedès, conegut per la seva producció de cava.

Marrugat atribueix aquesta reducció principalment a la manca de viabilitat econòmica i la falta de relleu generacional. En el passat, Catalunya comptava amb unes 60.000 hectàrees de vinya; actualment, aquesta superfície s'ha reduït a prop de 56.000 hectàrees. La situació es complica encara més perquè, tot i que el Departament d'Acció Climàtica ofereix autoritzacions per replantar, actualment hi ha unes 1.000 hectàrees que no es replantaran.

Per revertir aquesta tendència, Unió de Pagesos proposa dues solucions complementàries: la millora del regadiu i l'augment del preu del raïm. Marrugat destaca que, amb regadiu, la producció pot augmentar significativament, passant dels 3.000 kg per hectàrea en condicions de secà als 8.000-10.000 kg/ha. A més, el preu del raïm, que actualment ronda els 60-70 cèntims per quilo, hauria d'augmentar a 2 o 3 euros per quilo per garantir la viabilitat del conreu.

El sindicat també critica la disparitat en els preus del raïm entre Catalunya i altres regions d'Espanya, com Galícia, on els productors cobren fins a 3 euros/kg. A Catalunya, tot i la millora recent en els preus, molts pagesos es queixen que el preu final dels vins i caves no reflecteix el valor real del raïm, amb alguns caves venuts a preus elevats mentre el raïm es paga a menys d'un euro per quilo.

Marrugat conclou que, mentre que alguns aspectes de la situació han millorat, encara hi ha una gran necessitat de reformes perquè les explotacions vitivinícoles puguin ser sostenibles a llarg termini.

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement