Un taller euromediterrani explora l'arquitectura troglodíctica al Pallars

Professionals internacionals estudien la conservació d'Espluga de Cuberes com a model cultural sostenible
Construcció en un penya-segat a l'Espluga de Cuberes. Foto:  Cedida per l'Associació Rehabimed
photo_camera Construcció en un penya-segat a l'Espluga de Cuberes. Foto: Cedida per l'Associació Rehabimed

Durant quinze dies, una trentena de professionals de diversos països de la Mediterrània s'han reunit al Pallars per analitzar i avaluar els valors arquitectònics i culturals d'Espluga de Cuberes. L'objectiu és utilitzar aquest indret com a model dins un projecte euromediterrani que busca preservar i desenvolupar l'arquitectura troglodítica des d'una perspectiva interdisciplinària i holística.

El taller, anomenat Viure al penya-segat, es centra en l'inventari, documentació i conservació d'aquest tipus d'arquitectura, així com en la seva integració en un context cultural i natural més ampli. Els participants, procedents de països com el Marroc, Algèria, Tunísia, Palestina, Líban, Turquia, Itàlia, França i Espanya, han examinat diferents aspectes d'Espluga de Cuberes i el seu entorn, situat dins del Geoparc Orígens, reconegut per la UNESCO.

Espluga de Cuberes és una finca d'un alt valor històric que compta amb diverses construccions emplaçades dins una gran cavitat en un penya-segat de la serra de Cuberes. Entre aquestes, destaca l'església romànica de Santa Coloma, del segle XI, que es creu que podria haver format part d'un monestir benedictí femení. Malgrat el seu valor patrimonial, l'estat de conservació del lloc és precari, i el fenomen del despoblament rural amenaça encara més la seva integritat.

A més de l'anàlisi tècnica, el taller també ha inclòs visites a altres llocs del Pallars per conèixer experiències locals en la recuperació del patrimoni cultural i la regeneració territorial. L'esdeveniment ha comptat amb la col·laboració d'organitzacions locals com el Geoparc Orígens, ajuntaments de la zona, i altres entitats culturals i acadèmiques.

Com a culminació del taller, el dissabte 7 de setembre es durà a terme una presentació pública dels resultats obtinguts durant aquestes dues setmanes de treball. A més, es debatrà sobre futurs projectes per a la preservació i desenvolupament de l'àrea, destacant la importància d'aquest patrimoni cultural compartit a tota la regió mediterrània.

Comentaris