S'ha presentat a Lleida un robot que dona suport a l'autonomia personal, promou la independència personal i millorar la qualitat de vida dels seus usuaris. Es tracta d'un projecte de teleassistència a persones amb discapacitat (física, orgànica o amb afectació neurològica) pioner a l’Estat. Les entitats ASPID i MIFAS en són els promotors i col·laborem amb el Grup Saltó com a socis tecnològics. El projecte es troba en fase pilot i tan sols fa dues setmanes que s'ha posat en marxa amb dos robots instal·lats en els habitatges de dos usuaris lleidatans i dos més que s’activaran aquesta setmana.
Durant els pròxims dos anys es preveu habilitar a Lleida i Girona un total de 16 robots en tres fases diferents d'uns set mesos cadascuna. Es calcula que beneficiaran 48 persones, 30 a Lleida i 18 a Girona

Un projecte pioner de Lleida al món
El projecte nascut a Lleida i desenvolupat amb tecnologia lleidatana s'encarrega de funcions destinades a superar dificultats de mobilitat, esmenar oblits, recordar la medicació i agenda de visites mèdiques, detectar deterioraments cognitius, detectar accidents com ara caigudes i contribuir a la rehabilitació física, cognitiva o funcional, a més d’ajudar a trencar l’aïllament psicològic. També pot connectar l’usuari amb familiars, amics o el call center d’ASPID. Així com, generar alarmes amb sensors, connectant i alertant a la plataforma de teleassistència Suport 24 h d'ASPID en cas que detecti la falta de respostes per part de l’usuari.
El robot també incorpora altres funcionalitats: es pot desplaçar per l’habitatge, té capacitat de contestar preguntes amb respostes programades, pot configurar-se en diferents idiomes i pot incorporar aplicacions com pronòstic dels temps, emissores de ràdio, entre d'altres
Les entitats ASPID i MIFAS promouen la iniciativa. El Grup Saltó és el soci tecnològic i el desenvolupador del sistema. El projecte té un pressupost de 355.556,29 €, dels quals 206.099,22 € han estat aportats pel Departament de Drets Socials en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat amb fons Next Generation de la Unió Europea.