Opinió

Donar Sang. Un hàbit que Salva Vides!

Després de l'estiu, totes i tots tornem a les nostres rutines: la feina, les classes, els horaris... Però hi ha un costum que és fonamental recuperar, no només per a nosaltres, sinó per la salut de moltes persones: la donació de sang. Aquest mes de setembre, el Banc de Sang i Teixits ha endegat la campanya "Sang tornem-hi", amb l'objectiu de fer una crida a reprendre aquest gest tan essencial. I és que durant els mesos de juliol i agost les donacions de sang han disminuït gairebé un 30%. Ara, més que mai, és el moment de recordar la importància de donar sang... fent-la part de la nostra vida quotidiana!


Penseu que el Banc de Sang i Teixits és un banc de vida amb una activitat integral que va molt més enllà de posar a disposició dels pacients la sang, el plasma o les plaquetes que necessiten per als seus tractaments. Ho fa igualment amb els teixits, les còrnies, la llet materna, el cordó umbilical o la placenta, i les cèl•lules, gràcies al gest altruista de milers de donants. A més, en el camp de la recerca, actua de plataforma de teràpies cel•lulars i teràpies avançades al servei d'hospitals i centres de recerca, aportant una nova esperança a molts pacients gràcies als nous medicaments elaborats a partir de gens, teixits o cèl•lules humanes.


Cada dia, a Catalunya, ens calen al voltant de 1.000 donacions de sang per atendre a moltes persones que necessiten millorar la seva salut o fins i tot salvar la vida.En aquest sentit, no podem abaixar la guàrdia. Tot i que aquest estiu s'han pogut garantir les transfusions necessàries per als pacients, la disminució de donacions ha fet que les reserves de sang, plasma i plaquetes siguin encara molt baixes. I és imprescindible que, amb la tornada a la normalitat, també tornem a incorporar la donació de sang com un hàbit més.


Ens cal la implicació dels donants habituals, però també, sobretot, hem de fer arribar el nostre missatge als potencials i nous donants, especialment joves. És important que tothom entengui que per ser donant no cal cap condició extraordinària. Qualsevol persona, major de 18 anys, que pesi més de 50 quilos i que tingui bona salut, pot donar sang.


Penseu que aquest petit gest pot salvar fins a tres vides!Però, tot i ésser un gest senzill, menys del 2% de la ciutadania és donant de sang.Dit això, m'agradaria parlar-vos del voluntariat i de la importància de les persones altruistes que participen en alguna de les 35 associacions de donants de sang repartides arreu del territori, que treballen incansablement per promoure la donació.Aquestes associacions no només organitzen campanyes i esdeveniments relacionats amb la promoció de la donació i la transmissió de valors, sinó que també ofereixen informació i suport als donants. La seva tasca, impulsada, oficialitzada i recollida en el Decret 298/2006, és essencial per conscienciar la població i aconseguir que cada vegada més persones se sumin a aquesta causa.
Us animeu a formar-ne part?


Penseu que el voluntariat és una peça clau d'aquest engranatge. Sense les persones que dediquen el seu temps i esforç a difondre la importància de la donació de sang, les campanyes no tindrien el mateix abast. Els voluntaris i voluntàries, delegats i delegades d'associacions, entre moltes altres tasques, s'encarreguen de contactar amb potencials donants, d'explicar-los els beneficis de la donació i d'organitzar esdeveniments per aconseguir que més persones es mobilitzin. A més, sovint són els primers a predicar amb l'exemple, donant sang i animant a la gent del seu entorn a fer-ho.


Arreu de Catalunya, amb els gairebé 40 anys d'història de la Federació Catalana de Donants de Sang i la llarga trajectòria de totes les associacions de donants que en formen part, hem palesat com el treball d'aquestes associacions i dels seus voluntaris ha tingut un impacte molt positiu entre la ciutadania. Gràcies a la seva vàlua, a la seva tenacitat, moltes persones que mai s'havien plantejat donar sang han decidit fer-ho per primera vegada.


A més, el suport que ofereixen els voluntaris a les campanyes permet que aquestes arribin a sectors de la població que potser no estarien tan informats o conscienciats sobre el tema, perquè el Banc de Sang i Teixits no pot arribar a tot arreu. És per això que el paper de les associacions i dels voluntaris és tan valuós. Ells són els que ajuden a mantenir viva la flama de la solidaritat, recordant-nos que donar sang és un acte de generositat que no costa res i que, en canvi, pot salvar vides. Sense aquest teixit de suport, les campanyes com "Sang tornem-hi" no tindrien el mateix èxit ni la mateixa repercussió.


Si encara no heu donat sang, o si fa temps que no hi aneu, ara és el moment ideal per sumar-vos a aquesta causa. Podeu reservar cita fàcilment al web donarsang.gencat.cat i triar la campanya que vulgueu. I si teniu l'oportunitat de fer-vos voluntaris d'alguna de les associacions de donants, no dubteu a fer el pas. Ajudar a promoure la donació de sang és una forma ben directa i cívica de contribuir a salvar vides.
Aquest setembre, quan torneu a la rutina, recordeu: donar sang és un gest senzill, ràpid, que marca la diferència! Al cap i a la fi, salvar vides no és només una frase bonica, sinó una realitat que està a les nostres mans. Tornem-hi, perquè cada gota compta!

Comentaris