100 anys del tren de les persones

El Museu de la Noguera commemora el centenari del tren de Balaguer amb una exposició sobre les vivències i records dels passatgers d’ara i d’abans

Imatge de l'exposició Des de l'andana. Foto Museu de la Noguera
photo_camera Imatge de l'exposició Des de l'andana. Foto Museu de la Noguera

La línia de tren entre Balaguer i Lleida ha complert 100 anys aquest 2024, i per commemorar l’efemèride, el Museu de la Noguera ha presentat l’exposició “Des de l’andana”, que es podrà visitar fins al pròxim 25 de març. La mostra pretén acostar-se al tren balaguerí a través de les vivències dels seus viatgers, els d’ara i els d’abans: “Hem volgut posar el focus en les persones, en les seves experiències i records”, explica Carme Alòs, directora del Museu. 

Trens, a l'estació de Balaguer. Foto. Museu de la Noguera
Trens, a l'estació de Balaguer. Foto. Museu de la Noguera

L’exposició reuneix diverses fotografies històriques del tren i de molts dels seus usuaris, que també apareixen en enregistraments. Els viatgers donen les seves opinions sobre el present i el futur d’aquest transport i complementen els records que tenien anys enrere altres usuaris. En aquest sentit, diversos textos dels escriptors balaguerins Teresa Pàmies i Joan Sauret són els que donen el contrapunt historicoliterari sobre el ferrocarril. Els records que es mostren a l’exposició s’extreuen els llibres “Va ploure tot el dia” i “Bellviure”, dues obres que parlen a bastament de la ciutat de Balaguer. La mostra també repassa les experiències dels ferroviaris, que treballaven i vivien amb la família a la mateixa estació en un habitatge que ocupava el primer pis de la construcció. 

L’arxiu de Joan Solé és ple de records: “El pare havia estat cap d’estació a Samper de Calanda, Alcanyís, Amorebieta... i finalment va fer cap a Balaguer, on va formar una família [...] La vida a l’estació estava marcada pel pas dels trens, però tinc molts records de les festes que organitzàvem a casa. La vida social de la ciutat es traslladava llavors al nostre univers de barreres, vies, passos a nivell, vagons i mercaderies”. 

Un dels primers trens a Balaguer. Foto. Museu de la Noguera
Un dels primers trens a Balaguer. Foto. Museu de la Noguera

Els testimonis fan referència també a la quotidianitat de l’estació, uns records que evidencien les diferències entre l’adés i l’ara. “Un cop al mes arribava a l’estació de Lleida un tren economat per als treballadors de Renfe on podíem comprar a bon preu diversos productes, com ara xocolata, patates, conserves, oli... i els fills dels treballadors disposàvem de Quilomètric, que era com un abonament amb bitllets gratuïts per tot Espanya, però amb un topall de quilòmetres”. 

L’exposició compta també amb un espai en el qual es poden observar dibuixos dels escolars de la ciutat sobre el tren i amb una zona en la qual el visitant pot respondre diverses preguntes en relació amb les experiències personals amb el transport ferroviari, al seu impacte per a la ciutat de Balaguer i al futur de la infraestructura. Al bell mig de la sala s’ha escenificat també una mena de vagó de tren a dins del qual es pot veure en vídeo el paisatge del trajecte entre Balaguer i Lleida mentre s’escolten els dos relats guanyadors del premi literari Zyriab, circumscrits en la temàtica “Tren fantasma”. Àlvar Llobet i Joan Biscarri van ser els guanyadors de l’edició del 2024, premis que es van entregar a la nit de la cultura, celebrada el passat mes d’abril.

Una reivindicació històrica

El ferrocarril de la Noguera Pallaresa va arribar a Balaguer el 3 de febrer de 1924 i es va inaugurar així el tram de Lleida a Balaguer, acomplint una reivindicació històrica. Tot i que les obres de construcció de la infraestructura s’havien completat el 1913, les vies no s’hi van instal·lar immediatament.

L’any 1951, gairebé tres dècades després, el tren arribava fins a La Pobla de Segur, després de fer-ho a Cellers (1949) i a Tremp (1950). Durant les dècades posteriors, la manca d’inversions i manteniment van provocar el declivi de la línia i, a mitjan anys vuitanta, es va plantejar el seu tancament, només evitat gràcies a la forta mobilització ciutadana.

Inauguració de l'exposició. Foto. Museu de la Noguera
Inauguració de l'exposició. Foto. Museu de la Noguera

En aquest context, la Generalitat de Catalunya i el govern central de Madrid van iniciar una llarga negociació per al traspàs de la gestió de la línia a FGC, que es va materialitzar l’1 de gener de 2005, quan Ferrocarrils va assumir la gestió de la línia Lleida – La Pobla amb l’objectiu de revitalitzar-la definitivament.

El Museu de la Noguera ja va presentar fa deu anys, pel 90è aniversari, una mostra en la qual s’hi van poder veure fotografies d’època, maquetes i alguns documents. En el marc d’aquella exposició es va presentar un segell que Correos va editar per tal de commemorar l’efemèride.

Comentaris