El grup Guerrilla Folk ha ofert un concert-lectura amb les melodies que van acompanyar la revolta de 1934, posant el punt final al cicle Noranta anys dels fets d’octubre.
El cicle, organitzat per la Secció de Geografia i Història de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), ha commemorat els fets d'octubre de 1934 amb dues taules rodones i aquest concert especial, que ha tingut lloc a l’Aula Magna de l’IEI. El director de l’institut, Andreu Vàzquez, ha remarcat que la voluntat de l'esdeveniment era no només recordar els fets de 1934, sinó també traçar un paral·lel amb el que va succeir a Catalunya el 2017.
Guerrilla Folk ha recuperat les "músiques de la memòria", interpretant cançons que van ressonar durant la resistència i la repressió de fa noranta anys. Aquest repertori ha captivat el públic, que ha pogut endinsar-se en les històries que s’amaguen darrere de cada melodia.
El cicle va començar l’1 d’octubre amb una xerrada comparativa sobre els esdeveniments de 1934 i 2017, en la qual Jaume Barrull, Agustí Alcoberro i Antonieta Jarne van debatre sobre els paral·lelismes entre els dos moments històrics. El segon col·loqui, celebrat el 3 d’octubre, va reunir Oriol Falguera, Fermí Rubiralta i Marta Alòs per aprofundir en les noves perspectives historiogràfiques dels fets del 1934.
Aquestes jornades commemoratives han servit per reflexionar sobre la proclamació de l’Estat Català per part de Lluís Companys el 6 d’octubre de 1934 i les seves conseqüències: la detenció del govern català i la suspensió de l’autonomia.