La propera campanya d'excavació a la vil·la romana de Llorís, situada als afores de l'antiga ciutat d'Aeso, es centrarà en completar el treball a les termes, amb l'objectiu d'explorar diverses estances que han revelat ser més antigues del que es pensava. Els arqueòlegs han destacat la singularitat d'aquestes termes, degut al mecanisme que mantenia la temperatura a l'interior durant els freds hiverns de la zona. Per potenciar la visita al jaciment, la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà treballaran conjuntament per millorar els accessos.
Ignasi Garcés, de l'Institut d'Arqueologia de la Universitat de Barcelona, ha indicat que el projecte va començar el 2018, amb campanyes significatives des de llavors. L'estiu passat, disset estudiants universitaris van participar en l'excavació de les termes, i ara es busca investigar els accessos a altres estructures del jaciment.
Recentment, també s'ha trobat un sarcòfag de pedra al mausoleu, on el 2021 es van descobrir restes de vuit cossos. Garcés ha ressaltat la importància d'aquest jaciment, ja que és l'únic en comarques de muntanya i cobreix una extensió d'aproximadament 4 hectàrees, on podien viure tant propietaris com treballadors i esclaus.
Maite Miró, cap de servei d'Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat, ha assenyalat que el jaciment proporciona informació sobre l'ocupació romana del territori, assimilant la vil·la a un mas o casa de camp actual, amb una rellevància notable en la zona.
Alba Moré, vicepresidenta del Consell Comarcal del Pallars Jussà, ha afegit que continuaran col·laborant amb l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà per recuperar aquest patrimoni, que és propietat de la Generalitat, però gestionat pel Consell durant 30 anys.