«Resiliència alimentària postguerra: Quan la creativitat va guiar la supervivència»

Descobreix a Lleida com les famílies catalanes van afrontar l'escassetat amb enginy fins al 22 de setembre a l'IEI
Imatges de l'exposició. Foto: Comunicació de l'IEI
photo_camera Imatges de l'exposició. Foto: Comunicació de l'IEI

La sala Zona Zero de l'Institut d'Estudis Ilerdencs presenta des d'aquest dimecres fins al 22 de setembre una fascinant exposició titulada "El farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l'enginy". A través d'una detallada mostra, es revela com la població va gestionar l'alimentació en els difícils anys posteriors a la Guerra Civil espanyola.

Després de tres anys de conflicte que havien deixat l'economia en completa desorganització, amb el comerç paralitzat i severes dificultats en els transports i les comunicacions, va començar un lent camí de recuperació. L'exposició explora aquest període crític, quan l'escassetat i la necessitat van conduir a l'aparició de l'estraperlo, un comerç il·legal que proveïa al mercat negre d'aliments i altres productes.

Imatge de l'exposició a la Zona Zero. Foto: Comunicació de l'IEI (1)
Imatge de l'exposició a la Zona Zero. Foto: Comunicació de l'IEI (1)

L'exposició 'El farcell de la postguerra' està dissenyada per retre homenatge a les famílies que van viure en aquesta dura època, des de la Guerra Civil fins a la fi de l'autarquia el 1951. Amb deu àmbits temàtics que van des de l'alimentació nacional fins a l'economia domèstica i la transformació social a través de l'Auxili Social, la mostra ofereix una visió integral d'una època marcada per la resiliència i la creativitat per sobreviure.

La mostra és una continuació de l'exposició anterior "Menús de Guerra. Cuina d'avantguarda i supervivència", i ha estat produïda amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Museu d'Història de Catalunya.

Comentaris