La ruta a la sostenibilitat comença al Pirineu de Lleida

Visites i interacció amb productors locals donen vida i motius de viatge en un enriquiment personal i territorial que escriu una altra forma de fer turisme

Imatge d'una persona observant el cel estrellat. Foto: Kike Hierro
photo_camera Imatge d'una persona observant el cel estrellat. Foto: Kike Hierro

Hi ha dues maneres de viatjar, de la mateixa manera que hi són de viure: amb consciència o sense, amb els ulls oberts, o obrint al mateix temps la ment per a reflexionar sobre l’entorn on anem arribant i d’on anem marxant, allò que descobrim, tot el que aprenem, i les maneres de viure que es mantenen.

Imatge de Santa Maria de Taüll. Foto: Carme Escales
Imatge de Santa Maria de Taüll. Foto: Carme Escales

Enfocant el valor de petites o més grans iniciatives engegades per una persona, dues, una família, oficis que han passat de generació en generació, podem voltar pel territori coneixent i interactuant amb els qui hi fan vida, contribuint a fer que l’entorn que ens meravella continuï oferint-nos allò que admirem. Anem a cercar el quilòmetre zero de formatges, mels, carns, fruita i

artesania fets a consciència i de manera sostenible. Visitar obradors i productors locals ens apropa a la terra i ens fa llegir millor la natura que ens envolta. I seguint antics camins de pastor, acompanyats de guies coneixedors dels indrets on caminem aprenem molt més que si hi anem tots sols.

Cada contacte amb algú del territori pot enriquir, i molt, l’experiència de qualsevol viatge que fem. I és un enriquiment que es fa en dues direccions, perquè tothom té quelcom a aportar i molt a rebre. I, de retruc, l’interès pel desconegut posa valor de manera natural en allò a descobrir. Poden ser vestigis d’història en forma d’ermites, antigues fàbriques i formes de vida que ens expliquen el passat del qual venim i que la gent dels pobles ha pogut i sabut preservar.

Imatge d'elaboració d'espelmes artesanes. Foto: Bauharum
Imatge d'elaboració d'espelmes artesanes. Foto: Bauharum

La Guia del Turismo Sostenible, publicada per l’editorial basca SUA, empren ruta per tot el Pirineu català a la recerca d’aquests destins d’autenticitat en petits pobles i poblacions a banda i banda de la carretera N-260, l’Eix Pirinenc, que ens porta de Portbou a Irun. La proposta de la guia comença a la Noguera, contemplant i fent-nos preguntes mirant el cel, al Centre d’Observació de L’univers a Àger. Els astres ens guien també cap al Pallars Jussà, l’Alta Ribagorça, la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà.

Imatge de Sant Climent de Taüll. Foto: Carme Escales
Imatge de Sant Climent de Taüll. Foto: Carme Escales

I acompanyats per especialistes en la lectura de l’univers com l’astrofísic Kike Herrero i el seu projecte Celístia Pirineus, però també sols en els miradors que dins i en l’entorn del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici s’han anat instal·lant, fem la nostra immersió en una primera experiència a la recerca de l’equilibri: senzillament, mirant el cel.

La proposta continua fent-nos entrar en un forn tot singular on es cou pa amb llenya de boscos veïns, com el Forn de Llesp, de camí cap a la Vall de Boí, on menjarem maduixes de Siscarri i gaudirem dels prats de flors de muntanya com l’àrnica que la firma Taüll Orgànics transforma en productes que cuiden la pell. I anant a cercar les esglésies romàniques que la UNESCO va designar Patrimoni de la Humanitat, ens impregnarem d’un bell paisatge i de la vida dels petits pobles del Pirineu de Lleida.
 

Mantes de llana d’ovella

Al Pont de Suert, la visita suggerida és a la La fàbrica de Mantes fetes amb llana d’ovella i el petit museu que n’explica la història, que comença l’any 1876. I després de fer una passejada pel nucli antic de la capital de l’Alta Ribagorça, prosseguim el viatge cap a la Vall d’Aran, on les excursions guiades per la gent de Camins Vius ens durà a endinsar-nos fora i dins del Parc Nacional. Seguirem antics senders recuperats i podrem fer senzilles excursions o travesses de diversos dies. Al Pallars Sobirà, entrarem a dins de la muntanya que conté una de les majors obres d’enginyeria hidrològica més gran del Pirineu, la Central Hidroelèctrica de Tavascan, trobarem obradors de formatges i embotits i visitarem la Casa de la Sal, al poble de Gerri de la Sal. A l’Alt Urgell dormirem al refugi de Cortiuda, que un dia va ser una rectoria, i caminarem entre arbres ben interessants, al poble de Cava. La relaxació més gran l’omplirem de salut amb les aigües termals dels Banys de Sant Vicenç.

carme escales fàbrica de mantes el Pont de Suert. Foto Carme Escales
Fàbrica de mantes el Pont de Suert. Foto: Carme Escales

El plaer d’allò més senzill ens farà veure amb uns altres ulls els petits mons rurals per on anem passant en aquest suggeriment de descoberta del Pirineu a través de persones que hi han posat o continuen regant llavors de vida.

Aquest peculiar recorregut per les comarques pirinenques de Lleida ens du també al Solsonès i la Cerdanya, abans de continuar sobre terres gironines fins a tocar el mar. A l’Ecoresort Cerdanya veurem com es treballa un hort amb permacultura, i coneixerem la història d’una de tantes persones nascudes a ciutat que un bon dia van decidir anar a viure a un poble. La Nadia ho va fer, i ara des d’un petit poble de la Cerdanya fa espelmes veganes. Ha creat la marca Bauharum, que és un exemple de com obrir-se camí professionalment amb un projecte sostenible.

Imatge del refugi de Cortiuda. Foto: Jordi Quera
Imatge del refugi de Cortiuda. Foto: Jordi Quera

Perquè la sostenibilitat és la que va escrivint cada destí d’aquesta guia del Pirineu sostenible que ens comunica amb la terra, però passant sempre per conèixer els artesans que la cuiden i dels quals podem aprendre, nosaltres també, a cuidar-la. Ens ho ensenyen les tradicions, festes, petits museus casolans, cases de turisme rural, fondes familiars i iniciatives inclusives, cooperatives i cadascun dels passos que camina una economia local que, amb la nostra visita, creix i s’enforteix.

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement