L’Ajuntament de Lleida ha organitzat una nova edició de Debats de Memòria, en el marc d’un programa d’activitats a l’entorn de l’Exili. En aquesta ocasió, es farà dijous, dia 28, la conferència L’exili de 1939: de la Retirada a la diàspora, a càrrec de l’historiador Jordi Gaitx.
L'exili republicà de l'any 1939 suposà la sortida precipitada de Catalunya de gairebé mig milió de persones, entre personal militar i civils que fugien de la previsible repressió franquista
Aquella retirada massiva ben aviat va cristal·litzar en un immens sistema de camps de concentració i altres llocs per a l'internament de les persones refugiades a França. A les portes de la Segona Guerra Mundial, en canvi, França es volgué desprendre del màxim de refugiats possibles, de manera que s'inicià una diàspora que esquitxà el món d'exiliats i exiliades catalans.
L’acte començarà a les 19 h a la sala Jaume Magre (c/ Bisbe Torres, 2). Per participar-hi, cal inscripció a Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida, a través del telèfon 973700457 o a l'adreça memoriademocratica@paeria.cat
Jordi Gaitx Moltó
Jordi Gaitx Moltó és llicenciat en Història i graduat superior en Arxivística i Gestió de Documents. Ha investigat temes relacionats amb la història social i política del segle XX. És autor del llibre L’exili del Baix Empordà al 1939, curador de Josep Irla i Bosch. Memòries d’un president a l’exili, curador de Memòria de la República i la Guerra Civil. El testimoni de Lluís Ros i Medir (1932-1938), coautor de La Guerra Civil a Santa Cristina d’Aro (1936-1939) i coordinador d’Agustí Calvet i Pascual “Gaziel” (1887-1964). Periodista i escriptor guixolenc, entre d’altres. A banda d'això, ha realitzat al voltant de seixanta articles i conferències. Treballa de tècnic arxiver de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, és professor associat de la Universitat de Girona i ho ha estat també a l’ensenyament secundari. Alhora, és membre del Consell Científic i Pedagògic del Museu Memorial de l’Exili.